X
Annons
X

De 10 värsta sakerna du kan äta

Dagligen översköljs vi med nyheter om vad vi bör och inte bör äta. Men det finns ett gäng livsmedel som förhoppningsvis aldrig kommer att klassas som nyttiga. Här är några av dem, listade av sajten Mydiet.com.

Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Bild 1 av 10

Foto: COLOURBOX

Här är expertisen rörande överens: läsk är något du bör avstå från. Sockerinnehållet, som kan motsvara tio sockerbitar eller mer, är långt över det rekommenderade dagliga intaget. Vill du dricka något, välj hellre vatten – smaksätt gärna med citron eller annan frukt om du vill.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

Foto: COLOURBOX

Bacon må vara kalorisnålt, men det innehåller höga halter av fett, salter och konserveringsmedlet natriumnitrat. Om du absolut inte kan vara utan bacon, ät det då i mindre mängd som smaksättare i till exempel sallader. Men ännu bättre är att hoppa över det och knapra på nötter eller grönsaker istället, det är snällare mot ditt hjärta och dina blodkärl.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

Foto: COLOURBOX

Sugen på en macka? Har du möjlighet, gör den hellre själv än köp en i affären. Massproducerade smörgåsar tenderar nämligen att innehålla väldigt många kalorier, samt stora mängder mättat fett. Även de kalorisnåla alternativen innehåller ofta minst 50 procent av det rekommenderade dagsintaget av fett. Så även om det känns bekvämare att köpa en färdig macka i affären, investera gärna lite mer tid i att göra en egen så att du får bättre koll på innehållet.

Stäng

SvD Perfect Guide:s Nyhetsbrev - Perfect Weekend ger dig din bästa läsning inför helgen varje fredag

    Anmäl dig här
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

    Bild 4 av 10

    Foto: COLOURBOX

    Produkter gjorda på flera olika sädesslag är inte nödvändigtvis detsamma som fullkornsprodukter. Flerkornsprodukter innehåller ofta processade spannmål som har en stark koppling till viktuppgång, bland annat har en stor studie från Harvarduniversitetet visat att de som åt de största mängderna processade spannmålsprodukter löpte störst risk för övervikt. Risken att drabbas av hjärtsjukdomar och diabetes ökar också vid regelbunden konsumtion av processade spannmålsprodukter. Gillar du bröd, välj i första hand produkter gjorda på fullkorn – där alla delar av kornet finns med.

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

    Bild 5 av 10

    Foto: COLOURBOX

    Personer som vill gå ner i vikt ser ofta produkter med konstgjorda sötningsmedel som bra val, men de dåliga nyheterna är att de verkar kunna orsaka en hel del allvarliga hälsoproblem. För det första löper man ökad risk för viktuppgång. Det verkar nämligen som att de här produkterna, exempelvis aspartam, slår ut kroppens förmåga att känna mättnad och triggar överätande. En studie från Texas visar till exempel att de försökspersoner som drack lightläsk löpte högre risk att drabbas av övervikt än de som drack läsk med vanligt socker. I en annan studie framkom det också att en ökad konsumtion av sötningsmedel ökade risken för njurskador.

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

    Bild 6 av 10

    Foto: COLOURBOX

    Frukostflingor är en självklar del av frukosten för många. Men tyvärr är många flingsorter fullpackade med socker – ofta även de där varianterna som innehåller en massa vitaminer och mineraler och vid första anblicken verkar vara nyttiga. En stor del av flingvarianterna du hittar i affären är så rika på socker att de passar mer som efterrätter än frukostalternativ.

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

    Bild 7 av 10

    Foto: COLOURBOX

    Groddar av olika slag är riktiga hälsobomber fullmatade med vitaminer, mineraler, antioxidanter och proteiner. Den stora risken med dessa groddar är således inte innehållet utan odlingsförfarandet. Groddar trivs nämligen i värme och fukt, vilket råkar sammanfalla med favoritförhållandena för bakterier. Det finns en rad olika exempel på hur förorenade groddar har orsakat massmatförgiftning runt om i världen. 2011 omkom 40 personer och 3 500 fick föras till sjukhus efter att ha ätit groddar som var kontaminerade med bakterien E. coli. Groddar är helt enkelt inte värda att riskera hälsan för, så välj hellre vitkål, broccoli eller liknande grönsak om du absolut inte kan vara utan den crunchiga känslan.

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

    Bild 8 av 10

    Foto: COLOURBOX

    Det finns egentligen inte en enda anledning att äta vitt bröd. Inte nog med att det helt saknar näringsinnehåll, dessutom får det blodsockret att skena och ökar risken för övervikt, diabetes, hjärtsjukdomar och cancer. Så skippa det vita brödet och välj hellre brödsorter som innehåller 100 procent hela korn.

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

    Bild 9 av 10

    Foto: COLOURBOX

    De senaste årens ökade intresse för träning och hälsa har också ökat vår konsumtion av proteinkakor. Problemet är bara att många av dessa kakor/bars inte är något annat än godis i en hälsosam – och ofta väldigt dyr – förpackning. Visserligen är protein en viktig byggsten vid återhämtning och muskelbyggande, men det är alltid bättre att få det från riktig mat som kött, baljväxter och nötter snarare än från dyra energikakor som riskerar att göra dig fet, trött och pank.

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

    Bild 10 av 10

    Foto: COLOURBOX

    Ett glas apelsinjuice till frukost kan verka vara det perfekta sättet att starta dagen på ett hälsosamt sätt. Men sanningen är den att fruktjuice har så lite gemensamt med frukt att du lika gärna skulle kunna dricka läsk. En stor del av juiceutbudet i affären är inget annat än vatten smaksatt med socker och ibland är innehållet av äkta fruktjuice så lågt som tio procent. Dessa juicedrycker gör att ditt blodsocker skjuter i höjden och kan även öka triglyceridnivåerna, vilket är kopplat till hjärtsjukdom. Det finns gott om fibrer i frukt, men i den mesta juicen som säljs i butikerna är fiberinnehållet noll. Vill du ha juice, pressa den själv och släng inte bort fruktköttet – häll tillbaka det istället. Vill du ha en nyttig måltidsdryck, ta vatten och smaksätt med exempelvis jordgubbar, blåbär eller hallon.

    Läs även

    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X