X
Annons
X

De 10 nyttigaste bären du kan äta

Bär är fulla av vitaminer och andra näringsämnen. Genom att äta mer bär gör du en viktig insats för bättre hälsa. Många bär har naturlig sötma och kräver inte mycket tillagning. Men trots att de flesta bär är goda så varierar deras näringsinnehåll en hel del. Här är tio i topp bland nyttiga bär, listade av sajten Tasty Human. Klicka dig fram mellan bilderna för att läsa.

Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Del 1 av 10

undefined
Foto: COLOURBOX

Det finns många anledningar att äta mer blåbär. Bland annat är de fullpackade med antioxidanter som bland annat skyddar kroppens celler och bidrar till att hålla oss ungdomliga och friska. Dessutom innehåller blåbär resveratrol, som är ett anti-cancerogent ämne. Antioxidanterna i blåbär kan också möjligen skydda ögat från vissa åldersförändringar.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Del 2 av 10

Körsbär kan verka diabetesförebyggande genom att sänka blodsockernivåerna. Bären innehåller också antocyaniner, ett rött pigment som har visat sig kunna reducera smärta och inflammationer. Antocyanin är också en kraftfull antioxidant. Vidare innehåller körsbär höga halter av melatonin, ett ämne som visat sig ha en viktig funktion i immunsystemet. Det höga innehållet av A-vitamin skyddar också mot cancer.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Del 3 av 10

undefined
Foto: COLOURBOX

Jordgubbar är rika på flera näringsämnen, däribland C-vitamin. De innehåller också höga nivåer av fytonutrienter och antioxidanter, som bekämpar fria radikaler. Dessutom är jordgubbar en utmärkt källa till vitamin K och mangan, liksom folsyra, kalium, riboflavin, vitamin B5, vitamin B6, koppar, magnesium och omega-3-fettsyror.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Del 4 av 10

undefined
Foto: COLOURBOX

Björnbär är en fettsnål källa till E-vitamin, som hjälper till att bekämpa infektioner. De innehåller också salicylat, som tros kunna minska risken för hjärtsjukdom. Dessutom innehåller bären vitamin C, fenolsyror och folat. Björnbären avnjuts med fördel färska, men även om man kokar dem så bibehålls E-vitaminhalten.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Del 5 av 10

undefined
Foto: COLOURBOX

Lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra. Det är anledningen till att lingon ofta blandas med känsligare frukter och bär för att öka hållbarhetstiden. Lingon är rika på kostfibrer, vitamin A, vitamin C och magnesium. De har också högt innehåll av flavonoider och lignaner, som båda sägs kunna motverka cancer.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Del 6 av 10

undefined
Foto: COLOURBOX

Tranbär är fullpackade med cancerhämmande flavonoider som antocyaner, proantocyaner och flavonoler. Bären sägs också ha förebyggande effekt på urinvägsinfektion, men där går många åsikter isär. Tanninerna i tranbären tros också kunna motverka gastrointestinala sjukdomar som gastrit och magsår, liksom magcancer.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Del 7 av 10

Hallon är rika på vitamin C, folat, järm och kalium. Dessutom har de höga halter av olösliga fibrer (kommer från de små fröna som sitter på hallonet) liksom anmärkningsvärda halter av den lösliga fibern pektin, som hjälper till att kontrollera kolesterolet. Hallon är också rika på antioxidanter som bland annat sägs kunna motverka cancer

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Del 8 av 10

undefined
Foto: COLOURBOX

Krusbär är godis för huden då de botar många hudåkommor. Dessutom gör bären dig piggare och förbättrar minnet. En portion krusbär innehåller ungefär 20 gånger mer C-vitamin än motsvarande mängd apelsin. Bären är också rika på kalium, magnesium, A-vitamin och kalcium. Krusbären är också effektiva mot diarré. Detta superbär har använts i hundratals år för att få bukt med leversjukdomar, anemi, urinvägsproblem, samt besvär med hjärta, kärl och andning

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Del 9 av 10

undefined
Foto: COLOURBOX

Aronia innehåller höga halter av flavonoider, polyfenoler, mineraler samt vitaminerna B2, B6, E, C och folsyra som motverkar hjärtsjukdom, cancer och njurproblem.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Del 10 av 10

undefined
Foto: COLOURBOX

Vinbär brukar kallas för "Nordens druvor" och är kända för sitt höga innehåll av C- och E-vitamin. Förr användes svartvinbärssaft som "stärkande medicin" och för att förebygga förkylningar. 100 gram svarta vinbär ger tre gånger så mycket C-vitamin som det rekommenderade dagsintaget. I bären finns också mineraler som kalium och kalcium som kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar. I kärnorna finns linolensyra som kan sänka höjda blodfetter.

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X