DC 3:ans saknade kan ha bärgats

De fyra män som ännu saknas från den nedskjutna svenska DC 3:an kan ha hoppat fallskärm, flutit länge i vattnet och plockats upp av Sovjet. Det visar nya rön av haveri-utredningen. Utredarna vill därför ha kontakt med personer i dåvarande Sovjet som kan ha bärgat svenskarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var den 13 juni 1952 som den svenska militära DC 3:an med åtta mans besättning sköts ned och försvann. Men planet bärgades först 2004 och Försvarsmaktens haveriutredning går nu in i slutskedet. Nya fynd och beräkningar kullkastar tidigare svenska ”sanningar” om besättningens öde.

Den sovjetiske Mig-piloten Osinskij som anföll DC 3:an rapporterade över radio att besättningen hoppade. Även andra sovjetiska piloter har nämnt fallskärmshoppare. Men så sent som 1992 avfärdade den statliga svenska utredningen sådana uppgifter:
”Att någon i besättningen i det chocktillstånd och förvirring som beskjutningen skapat, kunnat med att ens koppla på fallskärmspacken, öppna dörren och hoppa ut förefaller oss mindre troligt.”
Men haveriutredningens ordförande Christer Magnusson uppger nu för SvD att besättningen mellan den första skottsalvan och kraschen mot vattnet hade gott om tid att hoppa.
– Definitivt, ja. Det fanns i storleksordningen upp till fyra–fem minuter. Och fallskärmshoppardörren var öppnad och bortlyft. De kan ha hoppat långt före planets nedslag i vattnet, säger Christer Magnusson.

Annons
Annons
Annons