Annons
X
Annons
X

Dawit Isaak ska ha flyttats från fängelset

Den svenske journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001 ska nu ha flyttats från fängelset, enligt radioprogrammet Lars Adaktusson i
Radio 1 .

”Det är jätteoroande uppgifter”, säger Mehari Abraham, exileritreansk journalist vid TV-Zete i Stockholm.

[object Object]
Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. Foto: SCANPIX

Mehari Abraham säger till att han själv bedömer uppgifterna, som han ska ha fått från sitt nätverk i Eritrea, som trovärdiga.

– Jag har tidigare fått uppgift på liknande sätt om 15 dödsfall bland de 36 personer som greps tillsammans med Dawit Isaak och de uppgifterna har kunnat konfirmeras, säger han till SvD.se.

Han vill inte gå närmare in på när Isaak ska ha flyttats från fängelset Eira Eiro där han tros ha befunnit sig – och inte heller när han fick uppgifterna.

Annons
X

Om det stämmer att han flyttats – vilka slutsatser drar du av det?

– Det kan betyda att han inte längre är vid liv, eller att han förts till sjukhus eller ett annat fängelse, säger Mehari Abraham.

Vilken är den mest rimliga tolkningen, anser du?

– Jag vill inte säga om han är flyttad eller om han mist livet, även om den uppgiften inte skulle förvåna mig. Det kan hända Dawit också. Min erfarenhet säger att detta inte är första gången som regimen behandlat oliktänkande eritreaner så här.

Arhe Hamednaca, riksdagsman för Socialdemokraterna och med rötter i Eritrea, är även han orolig. I radioprogrammet berättar han att han redan för två månader sedan fick de första uppgifterna om Dawit Isaak.

– Det är några som har ringt mig. En högt uppsatt person som jobbar i en organisationen med internationella kontakter ringde mig och sade att ”vi har information, vi har hört att Dawit lever inte längre”.

Hamednaca ringde sitt eget nätverk i Eritrea men lyckades inte få uppgifterna bekräftade.

– Men vi känner till hur den här regimen agerar. Ingen av dem som är toppolitiker eller regimkritiker har kommit levande från de här fängelserna, säger han i Lars Adaktussons program.

Svenska utrikesdepartementet säger sig inte ha fått någon information i linje med Abrahams uppgifter.

– Vi har inga sådana uppgifter. Jag kan inte bekräfta att något sånt skulle ha skett. Vi fortsätter jobba aktivt på samma sätt som vi gjort tidigare. Det har förekommit liknande uppgifter och rykten tidigare, säger Anders Görle, presschef på UD.

Enligt uppgifter till TT tror inte heller Leif Öbrink, ordförande i stödföreningen Free Dawit Isaak, på uppgifterna.

– Detta är att gå presidentens ärenden och jag tar alla uppgifter från människor i exil med en stor nypa salt. Jag tror att Dawit Isaak lever tills motsatsen är bevisad, säger Leif Öbrink till Aduktsson.

TT-svd.se

Annons
Annons
X

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X