Annons
X
Annons
X

Dawit Isaak har varit fängslad 4240 dagar

[object Object]
Dawit Isaak har suttit fängslad sedan år 2001. Foto: INGVAR KARMHED

BRÄNNPUNKT | PRESSFRIHETENS DAG

I dag är det pressfrihetens dag. FN-organet Unesco har sedan 1993 årligen uppmärksammat kampen för pressfrihet för att hedra alla som världen över kämpar för det fria ordet. En sådan kämpe är journalisten Dawit Isaak, som har suttit fängslad i Eritrea i mer än elva år.

Under 2001 tilltog uppmaningarna till den eritreanska regeringen att hålla de val som utlovats och införa den nya konstitution som arbetats fram. Men i stället för att hålla sina löften slog regimen brutalt mot både medier och opposition i september 2001. Dawit greps tillsammans med tio andra journalister och fängslades omedelbart. Under fängelsevistelsen har Dawit inte fått ta emot några besök. Dawit och flera andra samvetsfångar förvaras under omänskliga förhållanden, en del i stekheta containrar i den eritreanska öknen. Rapporterna om tortyr har varit många. Dawit lider dessutom av diabetes och ingen vet om de mediciner som anhöriga skickat ned når fram till honom. Det är tyvärr svårt att få berättelser inifrån Eritrea verifierade, ironiskt nog just eftersom det inte finns någon pressfrihet och yttrandefrihet i landet. Den som berättar om fångarnas situation riskerar själv att fängslas.

Dawit har under hela sin fångenskap vägrats rättegång. Eritreas regering har tidigare hävdat att de tillämpar principen med habeas corpus, en juridisk princip som innebär att ingen får fängslas ohörd och att alla fångar har rätt att träffa en domare. Sommaren 2011 lämnade juristerna Jesús Alcalá, Percy Bratt och Prisca Orsonneau därför in en inlaga till den högsta domstolen i Eritrea om Dawit Isaaks fall. Domstolen vägrade att ta upp habeas corpus-inlagan.

Annons
X

Det är därför glädjande att den Afrikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (ACHPR) beslutat sig för att ta upp fallet. Samtidigt har FN utsett Sheila B Keetharuth till särskild rapportör för mänskliga rättigheter för att undersöka Eritrea. Hon har visat intresse för Dawit Isaaks fall. Hennes rapport väntas i juni. Sammantaget ökar alltså pressen på Eritrea att förklara varför Dawit och hans medfångar sitter inspärrade utan vare sig åtal eller dom. Skulle Eritrea, som är medlem i den Afrikanska unionen, fällas av ACHPR tappar landet anseende och drar skam över Eritrea och dess medborgare. Fallet skulle då också kunna användas som stöd för samvetsfångar i framtida processer.

Pressfrihet och yttrandefrihet är nödvändiga grundstenar i ett demokratiskt samhälle. Fria medier gör det möjligt för medborgare att ta del av en mångfald av åsikter så att de kan bilda sig en egen uppfattning. Och att våga uttrycka sin åsikt, oavsett vad den åsikten består i, utan rädsla för repressalier är en grundläggande mänsklig rättighet.

I Eritrea och på flera andra platser världen över är pressfrihet och yttrandefrihet tyvärr än så länge en dröm. Det är därför det är så viktigt att fortsätta kämpa för det fria ordet där det är förbjudet att säga vad du tycker. Det är därför vi i dag hedrar alla de som med sina egna liv som insats slåss för att pressfrihet och yttrandefrihet inte längre bara ska vara en dröm. En av dem vi hedrar är Dawit Isaak. I dag, på pressfrihetens dag den 3 maj 2013, är det 4240 dagar sedan Dawit fängslades i Eritrea.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  JONAS NORDLING

  ordförande Journalistförbundet

  JEANETTE GUSTAFSDOTTER

  vd Utgivarna

  JONATHAN LUNDQVIST

  ordförande Reportrar utan gränser

  STINA LUNDBERG DABROWSKI

  ordförande Publicistklubben

  OLA LARSMO

  ordförande Svenska PEN

  KERSTIN NELD

  vd Sveriges Tidskrifter

  LEIF ÖBRINK

  ordförande Stödkommittén Free Dawit Isaak

  GUNNAR ARDELIUS

  ordförande Sveriges Författarförbund

  Annons
  Annons
  X

  Dawit Isaak har suttit fängslad sedan år 2001.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X