Annons
X
Annons
X

David Lindgren och Yohio till final

Det blev David Lindgren och Yohio som knep Melodifestivalens två första finalbiljetter. En dansant favorit i fluga och en glittrande rocker i skinn vann tittarnas hjärtan i den första deltävlingen i Karlskrona.

Av Spektra, TT
Yohio och David Lindgren firar tillsammans.

Yohio och David Lindgren firar tillsammans. Foto: SCANPIX

Glamrock och klubbpop till Melodifestivalens final. Det blev resultatet av den första delfinalen i Karlskrona på lördagskvällen.

17-årige Yohio från Sundsvall och 30-årige David Lindgren från Skellefteå föll de röstande tv-tittarna i smaken med sina väldigt olika bidrag ”Heartbreak hotel” respektive ”Skyline” och kan nu luta sig tillbaka i några veckor innan det blir allvar igen.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  David Lindgren är lättad.

  Annons
  X

  – Det känns skitskönt rent ut sagt. Det var lite värre att sitta i green rom i år än vad det var förra året. Folk har pratat hela veckan om att jag har varit favorittippad, och jag har försökt att trycka bort det. Men det går inte att undvika när man sitter här, jag kände lite mer tyngd på axlarna i år, säger han till TT Spektra direkt efter sändningen.

  ”Skyline” fick den första finalbiljetten. Yohio fick vänta in i det sista på beskedet att han också gått vidare. Han berättar om nervpärsen:

  – När det stod mellan mig och Mary N'diaye i slutet blev det bara helt svart.

  När beskedet väl kom kunde han andas ut och njuta av publikens jubel.

  – Det känns underbart. Jag är svettig som en gris och vet inte vad som händer just nu, säger han och skrattar.

  Cookies N Beans och Eric Gadd får en andra chans att kvala in den 2 mars.

  David Lindgren har i princip varit favorit sedan hans namn presenterades i sammanhanget i höstas. Efter fjolårets succé och fjärdeplats med ”Shout it out” hade musikalkillen som blivit popstjärna stora förväntningar på sig, och redan från hans första repetitioner i Karlskrona tidigare i veckan visade han att han i år har siktet inställt på guld. Men framträdandet i delfinalen började inte som han tänkt sig. Det blev problem med medhörningen han hade i örat och han blev tvungen att ta om början på låten. Något som knappt syntes i bild, men kändes desto mer för sångaren.

  – Jag fick en mardrömsstart. Jag kände att jag tappade ansiktet och jag kom in helt snett i numret. Men det verkar ju ha gått bra ändå.

  Till skillnad från Lindgren räknades Yohio bort i samma stund som pressen fått höra låtarna för första gången. Det var först efter ett par repetitioner som det började tisslas och tasslas om att den späda killen i de tajta skinnbrallorna faktiskt skulle kunna rocka sig vidare.

  Medan David Lindgrens framträdande har suttit som en tonartshöjning i en gammelschlager från dag ett har Yohio fått tampas desto mer med sitt nummer. Dansrörelser har finslipats och ett omdiskuterat moment där en vampig kvinna låg och snurrade på ett podium plockades i sista stund bort. Några fler ändringar tycks det inte bli till finalen.

  – Det är ganska bråttom om man ska göra ändringar. Men numret verkar ju funka, säger han.

  Dessutom fick sångaren bekymmer med den torra luften inne i arenan och tvingades mima sig genom en av fredagens repetitioner. Men när det väl gällde satt tonerna där de skulle. Och gick man på publikens jubel i arenan var det aldrig några tvivel om vilka två som skulle få kvittera ut direktbiljetter till finalen i Friends Arena i Solna, utanför Stockholm, den 9 mars.

  Populära quizer om popmusik:

  Vad kan du om musik: jorden runt på 10 låtar?

  quiz.svd.se

  Vet du någonting om pophistoria?

  quiz.svd.se

  Vad kan du om gästinstrumentalister?

  quiz.svd.se

  Karlskrona TT Spektra

  Annons
  Annons
  X

  Yohio och David Lindgren firar tillsammans.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X