Lyckas med indiskt – Batra tipsar om sina recept

Komikern David Batra tipsar om recept på indisk mat ur sin kokbok ”David Batras inte så tråkiga indiska mat”.
Komikern David Batra tipsar om recept på indisk mat ur sin kokbok ”David Batras inte så tråkiga indiska mat”. Foto: Anders Wiklund/TT

Vi känner kanske David Batra i första hand som komiker. Men han är också en hängiven hobbymatlagare uppfödd på lika delar indisk och svensk husmanskost. I sin kokbok delar han med sig av såväl helt autentiska som något försvenskade indiska recept.

Under strecket
Publicerad
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recepten är hämtade ur ”David Batras inte så tråkiga indiska mat” av David Batra, foto Wolfgang Kleinschmidt. Bonnier Fakta.

Recepten är hämtade ur ”David Batras inte så tråkiga indiska mat” av David Batra, foto Wolfgang Kleinschmidt. Bonnier Fakta.

Annons
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Slumdog samosas

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Samosas är fyllda friterade degknyten, som ofta säljs från indiska gatustånd. Chilidippen är mycket stark – smaksätt yoghurt med en mindre mängd chili för en snällare variant.

10 knyten

  • 10 ark vårrulledeg, ca 20x20 cm
  • 1 liter frityrolja

Fyllning

  • 450 g potatis
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk neutral olja
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 1/2 tsk garam masala
  • 1/2 tsk chiliflingor
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 dl frysta gröna ärter
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • Saften av 1/2 citron
  • Salt och nymalen svartpeppar

Green chili dynamite

  • 10 gröna chilifrukter
  • 4 msk naturell yoghurt

1. Mixa chilifrukter och yoghurt till en slät röra. Ta mindre chili och mer yoghurt för en mindre stark sås.

2. Tina vårrulledegen. Tärna potatisen fint. Skala och finhacka lök och vitlök.

3. Hetta upp olja och kryddor i en wok eller stekpanna. Tillsätt lök, vitlök och potatis och fräs 3 minuter. Täck med vatten och låt småputtra tills potatisen är mjuk och vätskan ångat bort, ca 15 minuter.

Annons
Annons
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

4. Lägg i resten av ingredienserna och rör brutalt, det gör inget om ärter och potatis nästan går sönder lite. Smaka av med salt och peppar. Låt fyllningen svalna.

5. Lägg 1/2–1 dl fyllning på varje degark. Vik ihop till trekantiga paket, limma ihop dem med vatten.

6. Hetta upp frityrolja till 180 grader. Fritera knytena gyllenbruna och knapriga. Servera nyfriterade tillsammans med den heta såsen.

Äggröra på hindi

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

En perfekt snabblunch eller enkel middag, eller kanske ett inslag på brunchbordet.

4 portioner

  • 1 gul lök
  • Smör eller ghee
  • 2 krm chilipulver
  • 2 krm malen spiskummin
  • 1 krm malen koriander
  • Salt och svartpeppar
  • 6 ägg
  • 2 tomater
  • Rostat bröd

1. Skala och finhacka löken. Hetta upp smör eller ghee i en stekpanna och fräs löken tillsammans med kryddorna.

2. Knäck i äggen och rör om till en krämig äggröra. Toppa med hackad tomat och servera till rostat bröd.

Snäll chicken tikka masala

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

För att tikka masala ska bli riktigt god krävs en hel del ingredienser. Men du kommer snabbt konstatera att det är värt det där extra varvet bland kryddhyllorna.

Annons
Annons
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

4 portioner

  • 600 g kycklinglårfilé
  • Basmatiris och ev lime till servering

Marinad

  • 2 dl matyoghurt
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 2 cm kanelstång
  • 1/2 röd chili
  • 2 msk finhackad färsk ingefära
  • 4 gröna kardemummakapslar
  • 4 kryddnejlikor
  • 1 tsk korianderfrön

Tikka masala-sås

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk finhackad färsk ingefära
  • 1 1/2 tsk hel spiskummin
  • 1 1/2 tsk korianderfrön
  • 2 cm kanelstång
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 4 kryddnejlikor
  • 4 gröna kardemummakapslar
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 1/2 dl cashewnötter
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk matyoghurt
  • Smör eller ghee
  • Salt

Gurkraita

  • 1/2 gurka
  • 2 dl naturell yoghurt
  • Salt

1. Skär kycklinglårfiléerna i tre bitar vardera. Mixa alla ingredienser till marinaden med stavmixer eller i kannmixer. Lägg i kycklingbitarna och marinera ett dygn i kylen.

2. Värm ugnen till 200 grader. Ta upp kycklingen ur marinaden och lägg den på en plåt. Strö över 1/2 tsk salt. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter.

3. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs i en gryta tillsammans med kryddorna i 3 msk smör eller ghee i 5 minuter.

4. Tillsätt krossad tomat, cashewnötter och strösocker, Koka ihop 5 minuter. Mixa till en slät sås, mixa sedan in grädde och vatten. Krydda med ca 1 tsk salt.

5. Häll tillbaka i grytan och koka ihop 15 minuter under lock. Lägg i kyckling och yoghurt och koka ytterligare 20 minuter.

6. Riv gurkan och krama ur vätskan. Blanda med yoghurt och smaka av med salt. Servera kycklinggrytan med basmatiris, raita och ev en limeklyfta.

Spicy paneer

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Annons
Annons
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recepten är hämtade ur ”David Batras inte så tråkiga indiska mat” av David Batra, foto Wolfgang Kleinschmidt. Bonnier Fakta.

Recepten är hämtade ur ”David Batras inte så tråkiga indiska mat” av David Batra, foto Wolfgang Kleinschmidt. Bonnier Fakta.

Paneer är en indisk färskost av komjölk som är ganska enkel att göra själv. Man tillsätter citron i kokande mjölk och pressar sedan ur vasslen. Men numera finns osten också att köpa färdig i livsmedelsbutikerna.

4 portioner

  • 1 röd paprika
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 msk finhackad färsk ingefära
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 tsk malen koriander
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1 tsk garam masala
  • 1 burk krossad tomat, 400 g
  • 1 tsk strösocker
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 500 g paneer-ost
  • Smör och neutral rapsolja
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Basmatiris till servering

1. Kärna ur och tärna paprikan. Skala och skiva moroten. Skala och finhacka lök och ingefära. Kärna ur och finhacka chilin.

2. Fräs grönsakerna tillsammans med kryddorna i 3 msk smör i en kastrull. Tillsätt tomatkross och socker, låt småputtra ca 20 minuter.

3. Mixa slätt med mixerstav och blanda med grädde. Krydda med salt och peppar. Låt småkoka ytterligare 5 minuter.

4. Skär osten i tärningar. Stek den i 3 msk olja så att osten får en gyllenbrun och knaprig yta. Blanda ner osten i såsen och servera med basmatiris.

Blixtsnabb mangosorbet

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Perfekta efterrätten när det är lite bråttom och en fantastiskt bra avslutning på en indisk måltid.

4 portioner

  • 250 g fryst mango
  • 2 msk flytande honung
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • Saften av 1/2 lime

1. Mixa alla ingredienser till en krämig glass i en matberedare. Servera direkt.

Recepten är hämtade ur ”David Batras inte så tråkiga indiska mat” av David Batra, foto Wolfgang Kleinschmidt. Bonnier Fakta.
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons