X
Annons
X

Datorstyrda bilar tar över i trafiken

Hur skulle det kännas att köra om fyra lastbilar som ligger med tio meters lucka på motorvägen? Skakigt kanske. Om ett år kan bilisterna som kör E4:an mellan Södertälje och Helsingborg få prova det i verkligheten. Det är ett av många försök som pågår där datorerna ibland tar över själva körningen.

Antagligen är det sökföretaget Googles försök med förarlösa bilar som blivit det mest omskrivna. För ett år sedan berättade bolaget hur man prövat att köra med förarlösa personbilar runt huvudkontoret i Silicon Valley, Kalifornien.

Bilarna hade utrustats med videokameror, radar, lasermätare, detaljerade kartor, gps och annan utrustning som behövdes för att de själva skulle kunna ha koll på trafiken. Mycket av dataprocessandet skedde sedan i Googles datacentrum. Totalt körde bilarna, där det hela tiden fanns med en chaufför som kunde ingripa om något gick snett, över 220000 kilometer.

Om alla tillstånd blir klara kan Scanias lastbilståg ge sig ut på E4:an mellan Södertälje och Helsingborg om ett år. Fyra eller fem lastbilar ska med sina chaufförer köra med tio meters lucka i 80 kilometer i timmen samtidigt som de nya datorerna i fordonen kommunicerar med varandra om vad som händer runtomkring. På så vis ska bränsleförbrukningen minska med en tiondel.

Foto: SCANIA Bild 1 av 4
Foto: SCANIA Bild 2 av 4

Forskarna vid Freie Universität Berlin har testat datorstyrda bilar vid flera tillfällen.

Foto: CLAUDIA HEINSTEIN Bild 3 av 4

De har bland annat använt sig av en ombyggd Volkswagen Passat, som med all utrustning gått på 4 miljoner kronor.

Foto: CLAUDIA HEINSTEIN Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X