Datorspel testar blivande läkare

Ett nytt antagningsprov för alla som vill gå vårdutbildningar på högskolan kan komma att införas inom ett par år. Högskoleverket har börjat ta fram provet, som troligen delvis kommer att likna ett datorspel.

Under strecket
Publicerad
Annons

I förra veckan samlades tjänstemän på Högskoleverket och representanter för flera högskolor till ett möte, som blev startskottet för arbetet med det nya vårdprovet.
Tanken är att skapa ett specialutformat prov som ska användas för att välja ut studenter till vårdutbildningar på högskolenivå. Landets utbildningar till läkare, sjuksköterska, tandläkare och sjukgymnast är bara några av dem som kan komma att beröras.

En orsak till att provet tas fram är den hårda konkurrensen om platserna på läkarlinjen, som gör att man i vissa fall drar lott mellan de sökande.
Det nya provet är dock inte tänkt som det enda sättet att ta sig in på vårdutbildningarna, utan ska bli ett komplement till högskoleprovet och gymnasiebetygen.
– Om arbetet flyter på bra, gissar jag att provet kan börja användas hösten 2007, säger Leif Strandberg, utredare på Högskoleverket.
Sedan tidigare arbetar Högskoleverket med att utveckla ett liknande prov, som är tänkt att användas vid antagningen till tekniska utbildningar. Det provet kan vara klart redan 2006.
Teknikprovet innehåller tre delar; en med flervalsfrågor, en som mäter skriftlig förmåga och ett datoriserat problemlösningstest, som liknar ett datorspel.
Till exempel ingår ett test som går ut på att dra in värme och el i ett rum, som visas i tredimensionell grafik på skärmen.
– Tanken är att mäta något slags ingenjörsegenskaper, men man ska inte behöva vara ingenjör för att klara provet, säger Leif Strandberg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons