Annons

Datorspel är inte som enarmade banditer

Bild från ett så kallat Lan-party i norska Hamar i påskas. I Sverige jämställer nu Lotteriinspektionen datorspelande med andra spel.
Bild från ett så kallat Lan-party i norska Hamar i påskas. I Sverige jämställer nu Lotteriinspektionen datorspelande med andra spel. Foto: THOMAS WINJE ØIJORD/SCANPIX
Publicerad

Lotteriinspektionen har valt att likställa internetcaféer som erbjuder datorspel med automatspel. Det innebär bland annat att datorspelscaféet Inferno Online i Stockholm, som är en av världens största datorspelhallar, måste betala både ansökningsavgift och avgift för tillsyn och kontroll. Detta är mycket olyckligt eftersom det gör det svårare för privata aktörer att erbjuda ungdomar en plats för socialt umgänge i samband med datorspel. En plats som mer eller mindre dygnet runt erbjuder en alkoholfri och trygg tillvaro för ungdomar, något vi behöver mer av i samhället – inte mindre.

Tusentals ungdomar besöker dessa datorspelscaféer runt om i Sverige. För många är det ett alternativ till ungdomsgårdar och ett fritidsintresse. Oavsett om man anser att datorspel är fördummande eller inte, kan vi nog alla vara eniga om detta är positivt. Många kommunala ungdomsgårdar erbjuder själva möjligheten till datorspel. Ska dessa nu också betala en avgift till Lotteriinspektionen?

Annons
Annons
Annons
Annons