Datorernas utveckling inte så snabb som många tror

Visst går mycket snabbt i dator- och it-världen. Men inte så snabbt som många tror, åtminstone inte när det gäller datorer. Det konstaterar Yngve Sundblad, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan och chef för avdelningen Människa-datorinteraktion.

Under strecket
Publicerad
Annons

- Ikonerna och fönstren i datorernas skrivbord utformades under 1970-talet och har faktiskt inte genomgått speciellt stora förändringar sedan dess, säger han.
I dag använder över 90 procent av världens datoranvändare Windows, som helt bygger på idéer som utvecklades på labdatorer på 1970-talet. Genom massproduktion kunde man förbilliga, först med Apples Macintosh från 1984 och sedan i ännu större skala med Microsofts Windows från 1990-talet, konstaterar Yngve Sundblad. Den forskning han är ansvarig för vid KTH handlar främst om hur människor och datorer samverkar och hur det påverkar kommunikationen.

– När det gäller it-utvecklingen har det hänt oerhört mycket, inte minst bland unga människor som ju chattar med varandra till och med när de bor grannar, samtidigt som de håller kontakter runt hela världen genom datorn.
Att den ökande datoranvändningen kan orsaka stress är forskarna överens om. Men omfattningen är oklar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons