Annons
X
Annons
X

Datorer stor miljöbov

Datorer och annan it-utrustning är en lika stor miljöbov som flyget. Skärmar som står på i onödan och datorer som inte stängs av när de inte används bidrar till att energiförbrukningen från it-produkter ökat kraftigt de senaste åren, och med det påverkan på klimatet. Det skriver TCO Development i en ny rapport.

Sveriges datorer påverkar miljön lika mycket som flygindustin, visar TCO Developments rapport.
Sveriges datorer påverkar miljön lika mycket som flygindustin, visar TCO Developments rapport. Foto: SCANPIX

”Det dolda miljöhotet” – så beskriver TCO Development it-sektorn och datoranvändandet. Står varje dator i de svenska hushållen på 200 timmar i onödan på ett år skapas ett utsläpp på 48 miljoner kilogram koldioxid – något som motsvarar 6 300 varv runt jordklotet med bil.

Siffrorna presenteras i en ny rapport som släpptes på onsdagen. I rapporten konstateras att it-sektorn påverkar miljön lika mycket som flygindustrin.

– Eftersom datorer inte har skorsten eller avloppsrör tror många att de inte påverkar miljön, men så är det inte, säger rapportförfattaren Håkan Nordin till SvD.se.

Annons
X

Det är it-utrustningens elförbrukning som ställer till det. Trots att tekniken har gått framåt konstaterar TCO Development att energiförbrukningen från it-produkter ökat kraftigt de senaste åren. De minst en miljard bildskärmar som finns i världen ger årligen upphov till 53 miljoner ton koldioxid. Dess energiförbrukning motsvarar hela Sveriges elkonsumtion.

I rapporten pekas på tre förklaringar: antalet produkter har ökat snabbt och försäljningen bara fortsätter att stiga i världen, datorerna blir allt kraftfullare och värstingdatorer drar betydligt mer el än enklare datorer, och många använder inte energisparfunktioner eller stänger av utrustningen när den inte används.

Och just den sista punkten – att stänga av utrusningen – är ett enkelt tips som Håkan Nordin ger för att minska it-produkternas klimatpåverkan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Rapporten visar att datorer på svenska arbetsplatser i snitt är på 1479 timmar i onödan varje år.

  – Det motsvarar att de är på dygnet runt i två månader utan att de används, säger Håkan Nordin.

  Men det är inte bara miljön som kan vinna på att datorer och annan utrustning stängs av, menar TCO Development. Det finns även pengar att tjäna om datorerna, skrivare, skärmar och annan utrustning inte står på när de inte används. ”För en stor kommun eller ett storföretag med 10 000 datorer finns besparingar att göra i miljonklassen varje år”, står det i rapporten.

  – Det enskilda hushållet kanske inte tjänar så mycket, men i samhället i stort kan det bli stora vinster, säger Håkan Nordin.

  Enligt TCO Developement kan it-sektorns klimatpåverkan sjunka drastiskt om den mest energisnåla tekniken används och utrustningen stängs av när den inte används. Det skulle innebära att flera datorer skulle kan säljas utan att miljön tar stryk.

  – Då skulle dagens en miljard datorer kunna ökas till 3,5 miljarder, hälften av jordens befolkning kan ha dator, men energiförbrukningen ändå minska, säger Håkan Nordin till SvD.se.

  Annons
  Annons
  X

  Sveriges datorer påverkar miljön lika mycket som flygindustin, visar TCO Developments rapport.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X