Annons
X
Annons
X

Datorer attackeras via MSN

Använder du ofta MSN Messenger? Då kan det vara dags att tänka på säkerheten - en ny trojan sprider sig nu snabbt mellan infekterade datorer.

Den nya trojanen sprids via MSN Messenger i filer som vid en första snabb anblick verkar vara en bild eller ett fotografi i det vanliga bildformatet jpg. Men någon bild handlar det inte om - istället döljer sig ett virus, av typen trojan, bakom namnet.

Larmet kommer från företaget eSafe, som upptäckte trojanen i går söndag. På några timmar hade den spridits bland tusentals datorer, och siffran över drabbade datorer växer för varje timme, skriver nättidningen eweek.com.

Utåt sett verkar filen skickas i ett meddelande från någon av användarens kontakter på MSN. Men så är inte fallet - och när filen klickas infekteras datorn. Målet är att skapa ett så kallat botnet - ett virtuellt nätverk av datorer som används av hackare för att bland annat komma åt lösenord och sprida spam.

Annons
X

Den svenske IT-säkerhetsexperten Per Hellqvist har tidigare sett liknande attacker. Än har dock den nya trojanen inte gjort några större avtryck på kartan över hot på internet, säger han.

– Det är en klassiker att skicka med en fil som ser ut som en bild eller länk som man ska trycka på.

Hellqvist jobbar på säkerhetsföretaget Symantec. Och där har man uppmärksammat Botnet-nätverk tidigare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det här är absolut inte det första vi ser, och definitivt inte det sista, säger Per Hellqvist.

  Vad kan man göra för att skydda sig?

  – Det finns några enkla men väldigt bra råd. Får du en fil eller länk på MSN så chatta tillbaka och fråga vad det är. Och börjar dina kompisar plötsligt skicka meddelanden på engelska, då bör du vara särskilt uppmärksam.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X