Annons
X
Annons
X

Datorägare krävs på tv-avgift

Radiotjänst har börjat kontakta dator- och surfplatteägare för att kräva in tv-avgift, skriver Computer Sweden.

Av TT
(uppdaterad)

SVT:s vd Eva Hamilton har sagt att Radiotjänst ska ”hålla en låg profil” kring den nya tidens avgiftsbelagda teknik.

När SVT tidigare i år började sända sina kanaler på nätet blev surfplattor och datorer med internetuppkoppling belagda med tv-avgift. Då sade SVT:s vd Eva Hamilton till TT att Radiotjänst inte skulle börja kartlägga surfplatte- och datorinnehavare.

– Nej, nej, och de kommer inte att göra det heller. De kommer att hålla en låg profil när det gäller mobiler och datorer i väntan på att få en slutgiltig bestämmelse om hur avgiften ska konstrueras, sade Hamilton.

Annons
X

När TT ringer förnekar Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson att man ”jagar” dator- och surfplatteägare.

– Eva Hamilton har sagt att vi inte ska jaga datorägare men om vi inte tillämpar lagen är vi riktigt illa ute. Men vi jagar ingen och har aldrig gjort det, säger Johansson.

Däremot ringer Radiotjänst numera upp hushåll och talar om att de måste betala tv-avgift om de har en dator som är internetansluten eller en surfplatta, även om de inte har någon tv.

– Vi kontaktar hushåll som inte är registrerade för tv-innehav och informerar om lagstiftningen när det gäller tv-innehav. Fler apparater är nu avgiftspliktiga, till exempel datorer och surfplattor. Och vi för nu en dialog med våra kunder om de har utrustning som är avgiftspliktig, säger Johansson.

Johansson understryker att individen själv har ansvar att anmäla till Radiotjänst om de har någon utrustning som kan ta emot reguljära tv-sändningar.

– Nu gör inte alla det, av okunskap förmodligen. Då har vi valt att kontakta dem i stället och informera om vad som gäller.

QUIZ: Vad kan du om telefonnummer? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om internetadresser? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om sociala medier? quiz.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X