Annons
X
Annons
X

Dator från år 2000 – kan ändå tvingas betala tv-avgift

Förvaltningsrätten i Luleå bedömde den 28 oktober att mannen som hade en dator från millennieskiftet inte skulle tvingas betala tv-avgift då hans dator uppenbart inte var avsedd för tv-mottagning. Men dagen efter kom kammarrätten i Sundsvall med en vägledande dom som säger att man ska betala tv-avgift för datorer och surfplattor, oavsett om de är avsedda att ta emot tv-sändningar med.

Foto: ROALD, BERIT/TT.

Nu överklagar Radiotjänst i Kiruna (RIKAB) förvaltningsrättens dom. Den 62-åriga mannen som från början överklagat sin tv-avgift ska visst betala, menar Radiotjänst. Att hans dator är så gammal att den omöjligen kan ta emot tv-sändningar spelar ingen roll.

Som argument använder RIBAK lagen om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst. Enligt RIKABS tolkning innebär lagen att en tv-innehavare är skyldig att betala avgift även om utrustningen är tillfälligt trasig, saknar antenn eller för att innehavaren inte anslutit sin tv till en digital-tv-box.

”Det har således ingen betydelse om målsägande inte kan se på TV-program på grund av dålig internetuppkoppling eller gammal utrustning. I stället är det själva innehavet av TV-mottagaren som är avgiftspliktigt”, skriver RIKAB i sin överklagan.

Annons
X

I början av november pratade SvD Näringsliv med RIKAB:s vd Carl-Gustav Johansson. Han var då förvånad över förvaltningsrätten i Luleås dom, eftersom att kammarrättens vägledande dom kom så nära inpå.

– Många använder argumentet att de saknar en programvara, men det har ingen betydelse. Hårdvara, mjukvara eller ålder har ingen betydelse, enligt vår tolkning av kammarrättens dom. Det innebär att vi inte kommer att ändra vår tillämpning efter det här.

Han sade också att RIKAB med största sannolikhet kommer att överklaga domslutet från förvaltningsrätten i Luleå. Något som RIKAB nu alltså gjort.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: ROALD, BERIT/TT. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X