Datamask sprids blixtsnabbt

Internetmasken Sasser drabbade i går tusentals svenska datorer när den spreds över världen. Larmet gick i lördags - i går hade viruset redan uppdaterats två gånger. Enligt beräkningar gjorda av ett it-säkerhetsföretag tar det inte Sasser mer än några minuter att ta sig in i en oskyddad dator.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sasser skadar inte datorn, men förutom att nättrafiken tyngs av spridningen, lämnar det en bakdörr efter sig där hackare vid ett senare tillfälle kan hämta hem information. Det fick i går det finska bank- och försäkringsbolaget Sampo att under fyra timmar stänga alla sina kontor för att uppdatera operativsystemen.

– Virusattackerna blir allt mer organiserade och hackare som håller på med det drivs i högre grad av ekonomisk brottslighet än intresse för teknik. Det kan handla om allt från att skicka ut spam till att spåra kontokort, säger Joakim von Braun, it-säkerhetsexpert på Symantec.
Sasser sprids via nätet och var i går inne på sin tredje version. Uppskattningsvis har 100 000-tals företag, myndigheter och privatpersoner runt om i världen drabbats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons