Datafloden dränker oss

Fler bilder i datorn, nya astronomiska mätningar, växande kundregister. Det är några förklaringar till att datamängden ökar i dramatisk takt. Vi håller på att dränkas i en flod av data och nu jagar forskare och företag efter nya sätt att hitta rätt i dataflödet och få ut begriplig information ur det hela.

Under strecket
Publicerad

En exploderande stjärna, en supernova, ger en enorm energiutveckling och delar av stjärnan slungas ut i rymden med hastigheter över 20 000 kilometer per sekund. För forskarna kan händelsen ge upphov till enorma datamängder som visar vad som hänt. Forskning inom allt från rymdfysik till nya läkemedel är även en viktig förklaring till att datamängden i världen ökar i närmast explosiv takt. Mycket data skapas också av så enkla saker som att miljontals människor sparar allt mer bilder och video. För NASA har en tecknare gjort en bild som visar hur det kan ha sett ut när den kraftigaste kända supernovan exploderade. Enligt nyhetsbyrån AP gjordes upptäckten i september förra året.

Foto: M WEISS/AP
Annons

Det kan verka rätt okomplicerat. Du tar några bilder med mobilen och lägger upp bilderna på internet.

Problemet är bara att du är långt ifrån ensam. Allt fler väljer att ladda upp video på sajter som Youtube eller spara bilder på Facebook.

Annons
Annons
Annons