Datafil på drift skakar Hyresgästföreningen

Ett nytt bråk skakar Hyresgästföreningen i Stockholm. Statistik över hyrorna i Svenska Bostäders fastigheter, underlag för förhandlingarna, har bearbetats till en databas som en utomstående person sedan har försökt sälja.

Under strecket
Publicerad
Annons

I början av mars suspenderade förbundsstyrelsen i Hyresgästföreningen en person i Svenska Bostäders förhandlingsdelegation. Denne anklagades då för att ha åsidosatt sitt förhandlingsuppdrag för att på egen hand driva bostadspolitik.
Nu visar det sig att hyresstatistik i digital form, som efter stor tvekan lämnats ut av bostadsbolaget, hamnat i utomståendes händer.
Datafilen översändes i slutet av januari av Svenska Bostäder till Hyresgästföreningen Region Stockholm som underlag vid förhandlingarna om 2005 års hyror. En vecka senare fick föreningen en offert från en enskild medlem i föreningen.
Enligt en utredning som Region Stockholm låtit göra har medlemmen fått datafilen från den nu sparkade personen i Svenska Bostäders förhandlingsdelegation. Utredningen gör också troligt att datafilen är skyddad enligt lagen om upphovsrätt.

På Svenska Bostäder är man, liksom på Hyresgästföreningen Region Stockholm, mycket upprörda över det som skett. Några datafiler kommer i fortsättningen inte att erbjudas inför
hyresförhandlingarna.
Björn Alfredsson, som ligger bakom databasen, är förvånad över uppståndelsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons