Annons

Datadrottningen drar ifrån Japan

BANGKOK Mary Ma är kvinnan bakom en kinesisk revolution. Det började på sjuttiotalet med plastblommor och billiga leksaker för export. Nu går Kina om Japan som världens näst största marknad för datorer efter USA. Sedan väntar export till Europa och USA. Mary Ma har blivit en symbol för den nya och framgångsrika kinesiska kvinnan.

Under strecket
Publicerad

Mer än en fjärdedel av den kinesiska marknaden domineras av ett enda företag, Legend Holdings, som håller på att bli just en legend.
Det började 1984 med att ett par män, som under kulturrevolutionen arbetade på en statsägd risfarm, fick tillstånd att öppna en datorbutik i det då brittiska Hongkong. Först åren såldes importerades datorerna, men 1990 staratde tillverkningen i fabriker i Kina. Knappast förvånande blev de mycket billigare än de importerade datorerna och därför en omedelbar succé.

Men det finns också en annan, mer personlig anledning till Legends framgång. Mary Ma. En företagsam kvinna som slöt sig till företaget 1990. Hon är inte vd men som ansvarig för företagets finanser har hon lyckats skapa ett av
Kinas bäst skötta företag.
Kinesiska staten äger en majoritet av aktierna. Men Ma har fått fria händer att utveckla Legend, som redan 1997 gick förbi IBM som den största försäljaren av datorer i Kina. Nu tillverkar man 1 500 datorer om dagen, eller 780 000 om året. Och Legend handlar inte bara datorer. Företaget säljer också en miljon mobiltelefoner om året, plus små fickdatorer och andra elektroniska nymodigheter.

Annons
Annons
Annons