X
Annons
X

Darwins lära omstridd i USA

Året var 1925 när en lärare drogs in för rätta i Tennessee för att ha undervisat eleverna om Darwin. Nu är det 2005 och en domstol i Georgia bestämde nyligen att skolor inte fick klistra etiketter med texten ‘‘Utvecklingsläran är en teori, inte ett faktum…‘‘ på biologiböckerna.

WASHINGTON, SvD
En av populärvetenskapens högborgar, National Geographics huvudkontor i Washington, har just satt upp stora affischer med texten: Hade Darwin fel? NEJ.
Men i USA är det betydligt fler än i andra västländer som hellre vill tro att Gud skapade jorden på sex dagar än att det finns en länk till apsläktet.
Och föräldrar, stödda av pastorer och välfinansierade institut, är beredda att trycka på skolor och lärare.

De lutar sig dessutom mot ett relativt nytt begrepp som snabbt fått fotfäste, under namen ‘‘intelligent design" (id).
Tanken är att exempelvis ett mänskligt öga är så sammansatt att det omöjligen kan ha uppstått genom naturligt urval – en högre kraft måste helt enkelt ha haft ett finger med.
Uppbackare av id-tesen har gjort framsteg på flera håll, exempelvis i orten Dover i delstaten Pennsylvania. Här har skolstyrelsen bestämt att eleverna måste upplysas om id, fast lärarna vägrade och det blev rektor som fick läsa från ett papper till elever vars föräldrar gått med på det. Följdfrågan om vem denna kraft skulle vara – Gud? som en elev undrade – väntas få medborgarrättsgrupper att inlämna stämningsansökan mot skolstyrelsen för att blanda in religionen i undervisningen.
Fler strider är att vänta i delstater som Kansas, Ohio och Arkansas.
Det har dessutom gått så långt, enligt en granskning i tidningen New York Times vetenskapsbilaga, att lärare undviker hela ämnet på en del håll.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X