X
Annons
X
Kommentar

Teresa Küchler: ”Darth Vader” som gör kometkarriär i Bryssel inget skämt

Martin Selmayr är EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers högra hand. Den tyske juristen har skaffat sig ett nästan underhållande rykte som en machiavellisk, stenhård Darth Vader-figur i Bryssels maktkorridorer – allt finfint material för roliga sketcher.

Men är det så himla roligt?

Den tyske juristen Martin Selmayr. I bakgrunden: EU:s chefsförhandlare Michel Barnier som pratar med EU- kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
Den tyske juristen Martin Selmayr. I bakgrunden: EU:s chefsförhandlare Michel Barnier som pratar med EU- kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: Virginia Mayo/AP

– Selmayr behöver sannerligen inte en PR-avdelning: det jobbet sköter ni medier så bra åt honom, undslipper sig en anställd i EU-parlamentet i Bryssel över en fika en dag.
Han talar om Martin Selmayr, den tyske juristen som är på allas läppar i Bryssel i dagarna, och som gjort en sällan skådad kometkarriär inom EU-kommissionen: från presstalesman för en enskild, redan bortglömd EU-kommissionär till kabinettschef för ordföranden Jean-Claude Juncker till generalsekreterare, alltså högsta tjänsteman för hela EU-kommissionen, på bara 14 år.
EU-parlamentet har börjat utreda var som egentligen hände när Selmayr på bokstavligen bara några minuter haffade jobbet som generalsekreterare för hela EU-kommissionen, trots att han inte var kvalificerad och trots att tjänsten, mot reglerna, inte ska utlysts offentligt.

Den tyske juristen Martin Selmayr. I bakgrunden: EU:s chefsförhandlare Michel Barnier som pratar med EU- kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Foto: Virginia Mayo/AP Bild 1 av 2

Martin Selmayr och EU- kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Foto: Alamy Stock Photo Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X