Annons
X
Annons
X

Darling kan få sex Guldbaggar

Här är filmerna som tävlar om Guldbaggen för 2007. Flest nomineringar har Johan Klings ­Darling med sex prischanser.

Sissela Kyle med den eftertraktade guldbaggen. Några av de nominerade: Michelle Meadows för rollen som Eva i Darling, Jonas Karlsson för rollen som Hannes i Den man älskar och Sofia Ledarp för rollen som Lena i Den man älskar.
Sissela Kyle med den eftertraktade guldbaggen. Några av de nominerade: Michelle Meadows för rollen som Eva i Darling, Jonas Karlsson för rollen som Hannes i Den man älskar och Sofia Ledarp för rollen som Lena i Den man älskar. Foto: SFI OCH SCANPIX

I år ville man ge även nomineringarna till Guldbaggen lite mer uppmärksamhet när Filminstitutets Cissi Elwin bullat upp med presskonferens på Cirkus med många av de nominerade och ­Sissela Kyle, som även i år kommer att vara programledare på galan den 21 januari.

Kyle tog hem presskonferensens skratt med att säga att någon – ”det var ju du”, inflikade Elwin – kallat henne och Elwin för ”filmbranschens Systrarna Graaf”.

Nytt för i år är att 34 personer från filmbranschens organisationer röstat fram nomineringarna till de åtta priserna för svensk långfilm. Vinnarna utses av en jury: Pernilla August, Katarina Farago, Nils-Petter Sundgren, Maaret Koskinen och Jonas Åkerlund samt Vinca Wiedemann, dansk filmkonsulent och producent.

Annons
X

Flest nomineringar, sex stycken, tog långfilmsdebutanten ­Johan Klings Darling hem, filmen om den unga överklasstjejen Eva (Michelle Meadows) och 60-plussaren Bernhard, arbetslös elektroingenjör (Michael Segerström) och om hur deras vägar korsas.

–Överraskande. Ytlighet, självupptagenhet, hedonism kanske är teman i tiden som känns verkliga, säger Johan Kling som till hösten börjar med en ny film, en ”intelligent slå-i-dörrar-komedi” där Darlings huvudrollsinnehavare också kommer att medverka.

–Darling är ju rätt mörk, den här blir mer förlåtande över människors försyndelser.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jonas Karlsson och Sofia ­Ledarp i Den man älskar har ­nominerats till Bästa kvinnliga respektive manliga huvudroll och är bägge förstås väldigt glada och menar att Guldbaggegalan är viktig för att den ger tillfälle för svensk film att synas.

  –Många modiga filmer har gjorts, modiga ämnesval, säger Sofia Ledarp.

  Som exempel nämner hon ­Josef Fares Leo om oprovocerat gatuvåld, Klaus Härös Den nya människan om tvångssteriliseringarna i Sverige och den film hon själv medverkar i, Den man älskar. Den handlar om en kvinna som söker upp sin före detta man när han friges från det straff han avtjänat efter att nästan ha misshandlat ihjäl henne.

  Gunilla Nyroos, som nominerats till Bästa kvinnliga biroll som Jill i Nina Frisk, är extra glad för det eftersom det var den filmens enda nominering. Nina Frisk är gjord av Maria Blom som Guldbaggebelönades för Masjävlar.

  Gunill Nyros tycker det ser ut som om status för svensk film avspeglas i graden av spektakel kring nomineringar och galor. Just nu ser det ut att gå uppåt.

  –Inte som på 70-talet då Guldbaggen kunde få hämtas på posten.

  Annons
  Annons
  X

  Sissela Kyle med den eftertraktade guldbaggen. Några av de nominerade: Michelle Meadows för rollen som Eva i Darling, Jonas Karlsson för rollen som Hannes i Den man älskar och Sofia Ledarp för rollen som Lena i Den man älskar.

  Foto: SFI OCH SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X