Annons

Peter Malmqvist:Därför vinner USA

USA dominerar världsekonomin, mycket tack vare sin import. Därför kan USA:s president piska andra länder att följa hans order. Men hur länge till?

Under strecket
Publicerad

Peter Malmqvist är oberoende analytiker och skriver för SvD Marknadsveckan.

Beloppet 2 986 miljarder dollar är ofattbart stort. Det är USA:s import av varor det senaste året. Störst i världen. I Europa är Tyskland störst, med en import på drygt 40 procent av den amerikanska. Tyskarna ligger emellertid efter världstvåan, som är Kina, med en import på ungefär 60 procent av den amerikanska. Men Japan, då? Nej, de är inte avgörande och ligger på halva Tysklands nivå. Plockar vi däremot in hela Eurozonen får vi en ny tvåa, med en import på ungefär 80 procent av den amerikanska. Även Europa är en maktfaktor.

Det är ändå USA som styr. Stiger tillväxten i USA, går den upp även i resten av världen, via importen. Detta syns i statistiken. Fram till december 2015 låg importförändringen i USA på minus 3,5 procent. Då låg den på hela minus 13 procent i eurozonen. Idag har den stigit till 7 procent i USA, medan eurozonens importtillväxt ökat till hela 15 procent, därtill efter 30 månader i rad med stigande tillväxt. USA:s import och en stark dollar har varit viktiga drivkrafter. När nu USA:s president börjar lägga strafftullar på importerade varor, finns det därför all anledning till oro.

Annons
Annons

Oron blir dock något mindre när vi konstaterar att de varor som drabbas, stål och aluminium, utgör mindre än en procent av USA:s samlade import. Ur ett ekonomiskt perspektiv hade USA lika gärna kunnat straffbelägga klockor och smycken. De har samma importvärde. Det hade varit illa för Schweiz, som dominerar klock- och smyckesindustrin, men dessbättre, för Schweiz, är tillverkningen av klockor och smycken i USA i det närmaste obefintlig. Därför är de meningslösa ur ett röstfiskeperspektiv. Stålindustrin har istället kommit att bli symbolen för en orättvis utslagning av amerikanska företag, vilket tidigare presidenter anses ha accepterat alltför lättvindigt. Därför utlovade den nuvarande presidenten förbättringar under sin presidentvalskampanj.

EU svarar med samma mynt, genom att straffbelägga marginalprodukter som importeras från USA, den mest omtalade är motorcyklar. Det är lätt att ironisera över den pågående striden, men det vore ett misstag. När tullar väl har börjat införas, är det mycket lätt att vidga de varor som omfattas. Då är det tre varugrupper som du skall vara rädd för. Den viktigaste är bilar. Ungefär 15 procent av USA:s import är bilar och bildelar. Volvo skulle drabbas hårt, eftersom de inte har några fabriker i USA, samtidigt som USA är ständigt en av de tre största marknaderna för företaget. Likadant för tyska bilmärken, som dock hunnit etablera viss tillverkning i USA. De två övriga importgrupperna är maskiner, av olika slag, liksom medicinska produkter. Visserligen är olja USA:s näst viktigaste importvaran, men den lär knappast omfattas av generella strafftullar.

Annons
Annons

Dessvärre är det inte bara handelskriget som stör utsikterna för världsekonomin. USA har de senaste månaderna demonstrerat att de avser att använda sin ekonomiska makt genom att utvidgat kretsen av ryska affärsmän, som inte får göra affärer med USA. De flesta av dessa har byggt imperier inom råvarusektorn och är viktiga för världsekonomin, inte minst för att koncernerna har dotterbolag utanför Ryssland. Även dotterbolagen omfattas av bojkotten. Välkänt är också att USA återigen bojkottat Iran, efter att presidenten utlovat just detta under sin valkampanj. Därför har oljepriset slagit rekord den senaste månaden, även om OPEC räddat situationen, genom att börja prata om ökad produktion.

Värst är det emellertid för Kina. Totalt 45 procent av Kinas export går till USA och de betalar sedan flera månader strafftullar på stål och aluminium, samtidigt som de febrilt försöker förhandla sig ur USA:s hot om ytterligare tullar. Här är den amerikanska presidentens mål att, helt enkelt, få ner underskottet med Kina, vilket också var ett utlovat mål i valkampanjen. Lägg därtill Mexico, Canada, Nordkorea och sargade Venezuela, går det knappast att hitta någon region i världen som inte drabbats av USA:s korståg. Kan det hålla? Aldrig. Likt en ogenomtänkt härförare startar Donald Trump krig på alla fronter samtidigt. Till slut har han dragit igång en konflikt för mycket. Just nu firar han emellertid triumfer, i alla fall i på hemmaplan och i alla fall i opinionsmätningarna. Bered dig därför på att vi är långtifrån slutet på de pågående konflikterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons