Thomas Steinfeld:Därför vill politikerna att du ska skaffa elbil

Huvudrollsinnehavaren i filmen ”Lyxraggaren” (1962): en Lancia Aurelia B24, och dess moderna släkting: en Tesla på laddning.
Huvudrollsinnehavaren i filmen ”Lyxraggaren” (1962): en Lancia Aurelia B24, och dess moderna släkting: en Tesla på laddning. Foto: Tomas Oneborg

Varför har det plötsligt blivit så bråttom att ersätta alla bränsledrivna bilar med elbilar? Skälen som anförs handlar oftast om omsorg om miljön, men bakom kulisserna vittnar det påskyndade teknikskiftet om betydligt mer krassa hänsyn.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hela den stora staden Rom ligger tom i sommarhettan, alla invånare verkar vara på stranden eller hos släktingarna på ­landet. Då dånar en silverfärgad cabriolet genom gatorna, förbi Spanska trappan och Piazza del Popolo. En dåsande trafikpolis väcks av motorljudet, men innan han hinner föra visselpipan till munnen är bilen redan borta. Snart susar den genom ett öppet landskap, mot havet. ”Lyxraggaren” (”Il sorpasso”) heter filmen från 1962 som börjar med denna färd. Den blev regissören Dino Risis största succé och början på en hel genre: filmer där huvudrollen egentligen innehas av en bil. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons