Annons
Kommentar

Mårten Schultz: Därför vill allt fler hemskola sina barn

Den hemskolade artisten Billie Eilish uppträder på festivalen Lollapalooza i Stockholm.
Den hemskolade artisten Billie Eilish uppträder på festivalen Lollapalooza i Stockholm. Foto: Rob Grabowski / TT

Sverige är ett av de sämsta länderna för familjer som vill skola sina barn i hemmet – valet står mellan att flytta utomlands eller bryta mot lagen. Ändå anser många att hemskolning har stora fördelar.

Under strecket
Publicerad

Hemskolningsrörelsen vädrar morgonluft. En anledning är världsartisten Billie Eilish, som spelar på helgens Lollapalooza i Stockholm. 17-åriga Billie Eilish släppte för några månader sedan ett av årets mest omtalade album och hennes låtar har spelats flera miljarder gånger på Spotify. Det är inte bara musiken som skapat intresset kring artisten som kanske mer än någon annan kommer att sätta sin prägel på musikåret 2019. Det är lika mycket personen Billie Eilish som suger till sig fans.

Billie Eilish är i flera avseenden en annorlunda superstjärna. I en intervju i New York Times tidigare i år ger hennes pappa en förklaring till dotterns särprägel: hon hade tillsammans med sin bror, som är med och skriver låtarna, hemskolats. I stället för vanlig skolgång har syskonen varit hemma och i den mån föräldrarna styrt deras utveckling har de utgått från barnens intressen. Artisten själv återvänder till denna bakgrund i olika intervjuer. Hennes konstnärliga uttryck har vuxit fram i en kreativ miljö som uppmuntrade henne att pröva sig fram.

Annons
Annons
Annons