Annons

”Obehagligt" när succén listar färg på psykopater

”Omgiven av idioter” har blivit en försäljningssuccé.
”Omgiven av idioter” har blivit en försäljningssuccé. Foto: IBL

Hans självhjälpsböcker dominerar topplistorna år efter år. Men vad är det egentligen för budskap som Thomas Erikson förmedlar i ”Omgiven av idioter” och ”Omgiven av psykopater” – och vad är riskerna med det?

Uppdaterad
Publicerad

På kvällståget hem till Göteborg slår det mig plötsligt: jag är omgiven av folk som läser ”Omgiven av idioter”. Min första tanke blir givetvis: Det kan ni vara själva.

Titeln på konsulten Thomas Eriksons bästsäljare är lyckosam. Den fungerar som en oneliner på en t-shirt med fiffig text i stil med: ”Världens bästa pappa” eller ”Etta på singellistan”. Och tänk er arbetsgruppen som med ett samfällt snett leende ger bort ”Omgiven av idioter” i present till sin chef, en given succé naturligtvis, eller – nåja – åtminstone lite småroligt.

Nya tider kräver tidsenlig nomenklatur och här kan vi efter lite bläddrande säga några psykologiska sanningar på färgskalan om oss själva lika snabbt som det går att göra ett test på Facebook om vilken karaktär vi är i ”Stranger things” eller ”Harry Potter”.

Foto: Jerker Ivarsson Bild 1 av 5
Bild 2 av 5

Thomas Erikson har skrivit tre populärvetenskapliga böcker om kommunikation och mänskligt beteende; Omgiven av idioter är en av Sveriges mest sålda fackböcker 2015-2018 med över 550.000 sålda exemplar bara i Sverige.

Foto: Jerker Ivarsson Bild 3 av 5

Titeln ”Omgiven av psykopater” lämnar endast dålig eftersmak i munnen.

Bild 4 av 5
Foto: Tomas Oneborg Illustration: Emma-Sofia Olsson Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons