Därför vet vi nästan inget om Shakespeare

William Shakespeare.
William Shakespeare. Foto: REX/TT

”Trots att William Shakespeare är en av världens mest berömda författare verkar man inte veta någonting om honom. Det finns ju till och med forskare som har ifrågasatt om han ens skrev sina egna verk. Men hur är det möjligt? En författare som hade så stor framgång som Shakespeare bevisligen hade (oavsett vem som skrev dramerna) måste väl rimligen ha efterlämnat spår i källorna? Kändisar blir ju omtalade och omskrivna. Eller?”

Under strecket
Publicerad
Annons

Svaret är: idag, ja. Men inte då. På Shakespeares tid saknade England en skvallerpress. Förmodligen var Shakespeare både omtalad och berömd i sin livstid, men berömmelsen stannade i allt väsentligt på det muntliga planet. Det fanns ingen marknad i rykten och notiser om hans äktenskap, hans ekonomi och hans hobbies.

Som jag tidigare skrivit i en blogg hade tidningsväsendet på dramatikerns tid just lanserats i Tyskland, men det skulle dröja ett par sekler innan det nya mediet fick potentialen att skapa kändisar. Lägg därtill att ytterst få engelsmän ägnade sig åt att skriva författarbiografier, och det är inte svårt att förstå varför vi vet så lite om en icke-kunglig, icke-furstlig och icke-militär person som William Shakespeare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons