Därför växer pessimismen i Europa

Den växande pessimismen i Europa stärks av terrorismen, men grundas i det globala samhällets otrygghet. Det säger Marcel Gauchet, en av Frankrikes mest inflytelserika filosofer, som ställer en skoningslös diagnos på dagens Europa i en ny bok.

Under strecket
Publicerad
Marcel Gauchet.

Marcel Gauchet.

Foto: (c) Eric Fougere/IBL
Annons

För ett par år sedan visade oberoende undersökningar att fransmännen trots hög levnadsstandard har blivit allt mer pessimistiska inför framtiden. Inget tyder på att den franska melankolin sedan dess har släppt sitt grepp om republiken. Idén om en kulturell och social nedgång har slagit rot i samhällsdebatten där nationens bräcklighet är ett återkommande tema. Bakom döljer sig en djupare kris i det västerländska samhället.

Det hävdar den franske filosofen Marcel Gauchet i sin senaste bok "Comprendre le malheur français" (Att förstå det franska missmodet, Stock 2016). Boken består av en lång dialog som söker orsakerna till den aktuella oron och pessimismen i Frankrike ända tillbaka till 1600-talet, men med tonvikt på de senaste årens sociala och kulturella problem, samt det europeiska samarbetets svårigheter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons