Annons

Anders Rydell:Därför var det ett misstag att ta ner SD-bilden

Norrköpings stadsmuseum ställer ut om nazismen då och nu. Efter SD:s polisanmälan har ett tidningsklipp i utställningen plockats ner.
Norrköpings stadsmuseum ställer ut om nazismen då och nu. Efter SD:s polisanmälan har ett tidningsklipp i utställningen plockats ner. Foto: Alamy

Sverigedemokraterna i Norrköping har polisanmält stadens museum på grund av ett tidningsklipp. Men inte för att man förnekar den historiska kopplingen mellan SD och nazism – den här striden handlar om annat.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det började redan den 27 januari, på Förintelsens minnesdag, då någon ställde en väska utanför Norrköpings stadsmuseums dörr. Väskan innehöll bland annat tvål och glasögon, och var ett antisemitiskt hot riktat mot utställningen ”Medlöperi och motstånd. Nazismen i Norrköping då och nu”. Museet polisanmälde hotet. 

En dryg vecka senare är det museet som blir polisanmält, av Sverigedemokraterna i Norrköping. I en del av utställningen, som i första hand skildrar nazismens historia i Norrköping, hänger nu ett trettiotal artiklar och löpsedlar om nazism och främlingsfientlighet publicerade på senare år. En av dem, från Folkbladet 2018, handlar om avslöjandet att en en lokal SD-politiker återkommande skrivit på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt. I artikeln förekommer en bild på Sverigedemokraternas partistyrelse i Norrköping. Det är denna ”smutskastning” som är orsaken till polisanmälan. Museet väljer att plocka ner artikeln. 

Annons
Annons
Annons