Annons
X
Annons
X

Därför valde Centern Annie Lööf

Lena Hennel svarar på tre viktiga frågor och analyserar varför valberedeningen valde Annie Lööf, en 28-åring från Småland som förslag till nästa C-ledare.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Varför föll
valberedningens val på Annie Lööf?

Framför allt därför att hon anses ha en utstrålning och massmedial dragningskraft som varken Anna-Karin Hatt eller Anders W Jonsson har. Ett politiskt underbarn helt enkelt. Med sina småländska rötter i kombination med en storstadsmässig politiska profil har hon lyckats få gehör både i traditionellt Centerland och bland Stureplanscenterns anhängare.

Vad betyder det för Centerpartiet att Annie Lööf ser ut att ta över som partiledare?

Annons
X

– Med ett sådant stöd som distrikten nu uttalar har hon ett starkt förändringsmandat. Själv vill Annie Lööf i flera frågor, bland annat när det gäller arbetsrätten och Natomedlemskap, gå längre än partiet. Men som partiledare måste hon hålla ihop partiet. Och det är ett särskilt svårt konststycke i just Centerpartiet. Partiet rymmer både nyliberaler som känner sig väl hemma i alliansen och socialliberaler som helst vill samarbeta med Socialdemokraterna. Samtidigt kommer förväntningarna på Annie Lööf att vara stora. Hon ska både förnya partiet och locka växande väljarskaror.

Vad skulle Annie Lööf betyda för allianssamarbetet?

– Annie Lööf har inte som Anna-Karin Hatt någon statsrådserfarenhet. Hon har heller inte som sin huvudmotståndare varit aktiv i uppbyggandet av alliansen. Ändå talar det mesta för att Annie Lööf, nybakad jur kand, inte kommer att ha några problem att samarbeta med de tre andra, betydligt mer rutinerade, borgerliga partiledarna. Men det gäller att hon omger sig med nära medarbetare som är vana vid både regeringsarbetet och framför allt vid att förhandla. I en koalitionsregering är det ett evigt kohandlande och då krävs det att man är taktisk slipad.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  LÄS OCKSÅ:
  Partiets utveckling från 1910 fram till i dag – bildspecial.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X