Annons

Per Gudmundson:Därför tar nyanlända inte jobb som bärplockare

Varje år anställs ungefär 30 000 utländska säsongsarbetare i det svenska skogs- och lantbruket. Varför går inte de jobben till nyanlända?
Varje år anställs ungefär 30 000 utländska säsongsarbetare i det svenska skogs- och lantbruket. Varför går inte de jobben till nyanlända? Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Jobb som bärplockare borde kunna gå till inhemsk arbetskraft i stället för till hitresta säsongsarbetare från utlandet, skriver näringsminister Mikael Damberg (S) och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson på DN Debatt. Samtidigt säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas talesman i integrations- och arbetsmarknadsfrågor, att nyanlända borde tvingas att ta jobben.

Varje år anställs ungefär 30 000 utländska säsongsarbetare i det svenska skogs- och lantbruket. Det gäller allt från bärplockare till kraftledningsröjare. Varför går inte de jobben till nyanlända? Det råder i det närmaste full sysselsättning bland infödda svenskar, men arbetslösheten för utomeuropeiskt födda är över 30 procent, så det saknas inte händer att sysselsätta.

Annons
Annons
Annons