Annons

Därför tar jag en överdos

I dag kommer jag att svälja tio gånger mer sömnmedicin än den rekommenderade dosen. Jag tar risken att dö. Men sannolikt överlever jag eftersom homeopatiska läkemedel inte fungerar, skriver Christer Fuglesang med flera.

Under strecket
Publicerad

I dag ska vi göra ett självmordsförsök mitt i Visby. Vi ska svälja tio gånger mer sömnmedicin än den rekommenderade dosen. Vår tilltro till vetenskapen får oss att ta risken att dö. Vi är ganska säkra på att vi överlever, eftersom homeopatiska sömnmedel inte har någon verkan. Ändå säljs de som homeopatiska läkemedel och ordineras av läkare som arbetar för skattepengar.

Homeopati går ut på att effekten av ett medel ökar ju mer det späds med vatten, oftast så långt att inte en enda molekyl av ursprungsämnet finns kvar i lösningen. I Sverige måste råvaror som används i homeopatiska läkemedel spädas ut minst tio
tusen gånger innan slutprodukten är färdig. Det är ett exempel på hur staten låter tro och lurendrejeri gå före vetenskap och beprövad erfarenhet, och genom det utsätter sina medborgare för stora risker.

Annons
Annons
Annons