Annons
X
Annons
X

Därför tar jag en överdos

I dag kommer jag att svälja tio gånger mer sömnmedicin än den rekommenderade dosen. Jag tar risken att dö. Men sannolikt överlever jag eftersom homeopatiska läkemedel inte fungerar, skriver Christer Fuglesang med flera.

Vi riskerar härmed våra liv för vetenskapen.
Christer Fuglesang, astronaut och docent i partikelfysik

I dag ska vi göra ett självmordsförsök mitt i Visby. Vi ska svälja tio gånger mer sömnmedicin än den rekommenderade dosen. Vår tilltro till vetenskapen får oss att ta risken att dö. Vi är ganska säkra på att vi överlever, eftersom homeopatiska sömnmedel inte har någon verkan. Ändå säljs de som homeopatiska läkemedel och ordineras av läkare som arbetar för skattepengar.

Homeopati går ut på att effekten av ett medel ökar ju mer det späds med vatten, oftast så långt att inte en enda molekyl av ursprungsämnet finns kvar i lösningen. I Sverige måste råvaror som används i homeopatiska läkemedel spädas ut minst tio
tusen gånger innan slutprodukten är färdig. Det är ett exempel på hur staten låter tro och lurendrejeri gå före vetenskap och beprövad erfarenhet, och genom det utsätter sina medborgare för stora risker.

Annons
X

Alternativmedicin kan verka harmlöst, och presenteras ofta som skonsammare än vanliga mediciner. När det gäller homeopatiska medel är detta förvisso sant (eftersom det inte har några specifika effekter alls), men det finns både exempel på naturläkemedel som faktiskt är mycket skadliga, och berättelser om hur illa det kan gå om man ordineras verkningslös homeopati i stället för riktig vård.

Men det är inte bara bland fysiska åkommor som kvacksalveriet frodas, även vad gäller allvarliga psykiska sjukdomar finns det mängder av alternativa behandlingar. Ekot (Sveriges Radio) rapporterade i juni om alternativa terapeuter med ibland vanvettiga metoder, som exempelvis att tala om klientens tidigare liv, som behandlar personer med allvarliga självmordstankar. Det är enligt lag förbjudet för alternativmedicinare att behandla cancer och vissa andra kroppsliga sjukdomar. Vi anser att detta förbud borde utökas, och åtminstone rymma även allvarliga psykiska sjukdomar såsom schizofreni och depression.

Om du blir sjuk och väljer den antroposofiska Vidarklinikens vårdcentral i Järna (som ingår i vårdval Stockholm) riskerar du att ordineras antroposofisk medicin och homeopati, i stället för det du behöver för att bli frisk. Vidarkliniken har även ett ”oberoende” forskningsinstitut med en KI-forskare som chef som, tvärtemot vad forskningen visar, anser att den vetenskapliga debatten om homeopati ännu inte är avgjord.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ändå finns det flera politiker som både argumenterar och motionerar för att dessa blandningar mellan vetenskapsbaserad medicin och kvacksalveri borde öka. 2006 skrev Alf Svensson (KD) en motion där han beklagade att traditionell kinesisk medicin ses som något obskyrt av den vetenskapsinriktade svenska skolmedicinen, eftersom han hoppades att dessa metoder skulle användas på svenska sjukhus.

  En av metoderna inom traditionell kinesisk medicin är koppning, en form av åderlåtning. Precis som med religion så kan dessa metoder ge positiva effekter för de som tror på dem (via placeboeffekten). Men kravet inom medicinvetenskapen är att det ska finnas en verkan utöver detta, som visat sig i kontrollerade tester. Det är detta krav som skiljer den alternativa medicinen från den ordinarie. Alternativa behandlingar har endera inte testats alls, eller visat sig verkningslösa.

  Redan nu förekommer dessa otestade preparat och behandlingar i den offentliga sjukvården. Det handlar om allt från medicinsk qi gong till ljusterapi och traditionell akupunktur. Exemplen är tyvärr många, och stöd för detta finns på flera håll i riksdagen: I både Kristdemokraternas och Miljöpartiets partiprogram lyfts alternativmedicinen fram, och Centerpartiet lade 2003 en motion om att personal
  i vården ska få tillstånd att använda alternativa behandlingsmetoder även om de saknar evidens.

  Dessutom tycks regeringen nu ha planer på att införa ett frivilligt register för utövare av alternativmedicin, som ska vara självsanerande och sålla bort de oseriösa utövarna. Det enda ett sådant register leder till är att staten ger utövarna oförtjänt legitimitet, och därför är såväl Karolinska Institutet, som Psykologförbundet och Läkarförbundet emot det.

  Vi riskerar härmed våra liv för vetenskapen. I dag klockan 14.00 sväljer vi överdoser av homeopatiska sömnmedel, för att visa att tro och vetenskap går att hålla åtskilda. Antingen dör vi, och har för första gången lyckats bevisa homeopatins effekt.

  Eller så överlever vi, och då förväntar vi oss att Sveriges politiker omprövar sin inställning till alternativmedicin i vården.

  CHRISTER FUGLESANG

  astronaut och docent i partikelfysik, medlem i Vetenskap och Folkbildning (VoF)

  JOACIM JONSSON

  styrelseledamot Vetenskap och Folkbildning (VoF)

  DAVID ESKILSSON

  ordförande VoF Göteborg

  PER JOHAN RÅSMARK

  mentalist och doktor i fysikalisk kemi, medlem VoF

  KARIN HANSSON

  skeptisk bloggare och medlem VoF

  JONAS DUREGÅRD

  doktorand i datavetenskap, medlem VoF

  TIPPI TILLVIND

  konstmusiker, medlem VoF

  RAFAEL AHLSKOG

  masterstudent i statsvetenskap, medlem VoF

  JOHAN BERGGREN

  gymnasielärare, medlem VoF

  JOHANNES BERGMARK

  musiker, medlem VoF

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X