Annons

Därför tappade M så mycket i EU-valet

Moderaternas Europapolitik måste anamma den självkritik som ledde fram till Nya Moderaterna. Frihandel är relevant, men vi måste också visa ett engagemang i hbtq-, miljö-, jämställdhets- och övervakningsfrågor, skriver de moderata studentpolitikerna Benjamin Dousa och Klas Vestergren.

Publicerad

För att vinna ett EU-val måste man först och främst vilja vinna det, något Moderaterna varken velat nu, 2009 eller 2004. Gårdagens valresultat skiljer sig inte alltför mycket det katastrofval vi gjorde i riksdagsvalet 2002.  Anledningen är inte svårare än att den modernisering och förnyelse partiet på hemmaplan såväl som ungdomsförbundet har genomgått, har inte genomsyrat någon av EU-valrörelserna.

**Moderata Ungdomsförbundet **och Moderata Studenter är i dag de största partipolitiska ungdomsförbundet respektive studentförbundet. Dessutom har Nya Moderaterna styrt Sverige i snart åtta år, något de äldre partiaktiva knappt vågade drömma om. Det har vi lyckats med genom att styra om politikens innehåll till att vara relevant för vanliga människor. Delvis handlar det om vilka frågor som väljs ut, och delvis om hur man bildsätter de frågor man valt ut.

M-ledaren Fredrik Reinfeldt under söndagskvällens tacktal på Moderaternas EU-valvaka på City Conference Center, Norra Latin, i Stockholm.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 1 av 2

Moderaternas EU-valvaka på City Conference Center, Norra Latin i Stockholm.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons