Stina Cederholm:Därför startar vi #BraKompis

Stina Cederholm

På SvD Junior väljer vi att fokusera på vänskap. Få saker gör mer ont i hjärtat på barn – och deras föräldrar – än ensamhet och utanförskap.

Under strecket
Publicerad
Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hur är en bra kompis? Frågan är så enkel och har så många bra svar. Ändå är det många som upplever att de är ensamma – i skolan och på fritiden. Som Idolvinnaren Liam Cacatian Thomassen som vi intervjuar i SvD Junior idag. Han var inte mobbad. Det var ingen som var taskig mot honom. Men han var ensam och han var aldrig förstahandsvalet i grupparbeten eller liknande i skolan. På rasterna stod han vid ett fönster och ritade. Inom sig visste han att han hade mycket att ge och det gav honom hopp.

Men det är svårt att vara ensam och längta efter att höra till.

Under det 1,5 år som nyhetstidningen SvD Junior funnits har det kommit många frågor till vår psykolog Jenny Jägerfeld från barn som känner sig utanför. Flera av de som skrivit har, precis som Liam, inte berättat för sina föräldrar. Kanske för att de inte vill oroa. Kanske för att de skäms. Men kanske också för att de inte tycker att det är något att prata om eftersom de ju inte direkt är mobbade.

Sociala medier har på många sätt gjort det enklare att umgås när man inte kan ses. Men det har också blivit en plats där det blir väldigt tydligt om man inte tillhör de ”populära”. Det kan vara allt från elaka kommentarer till att man inte får ”likes” eller följare. Man jämför sig med dem som postar squadgoals (gruppbilder) på sitt gäng där det verkar som att de alltid har jättekul.

Mobbning är aldrig okej och måste alltid bekämpas. Men frågan om hur vi är mot varandra måste vidgas och starta tidigare. Det kan räcka med en ”vi” och ”dom”-attityd i klassen för att skapa osäkerhet.

Därför startar SvD Junior en Bra kompis-kampanj.

Under ett helt år ska SvD Junior ha ett Bra kompis-tema. Vi kommer att intervjua kända och okända personer, göra reportage i skolor och på andra platser där man jobbar för att alla ska få vara med.

Tillsammans med våra läsare ska vi också skapa gemensamma spelregler som kommer att mynna ut i ett Bra kompis-manifest. Därför har vi skapat kampanjsajten www.brakompis.se där man kan gå in och svara på vår enkät och beställa vårt fina Bra kompis-märke. Man kan också tipsa oss om saker vi bör skriva om på brakompis@svd.se

Vi vet att många skolor redan jobbar med kompisbänkar på skolgården, hemliga kompisar, kompisbrev och annat bra för att stärka gemenskapen. Fortsätt med det!

Som tidning kan vi öka intresset och ge nya infallsvinklar på hur vi bättre kan inkludera varandra, bli mer toleranta mot olikheter och se varandra mer.

Sprid budskapet vidare och var en Bra kompis med SvD Junior

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons