SvD Perfect Guide
Annons

Därför sörjer du när favoritserien tar slut: ”Påminner om en skilsmässa”

Text: SvD Perfect Guide - 21 maj 2019

I veckan visades det sista avsnittet av Game of Thrones, vilket lämnat ett stort tomrum hos fans världen över. Men hur kommer det sig att en tv-serie kan väcka så starka känslor? SPG bad psykologen Fredrik Sandin lista sina teorier.

Förlust och sorg
– När en tv-serie som vi följt och levt med under en lång tid tar slut upplevs det i grunden som en förlust. Känslan av att ’förlora’ relationen till karaktärerna vid en serieavslutning kan till och med påminna om en riktig relationell förlust som till exempel vid en skilsmässa. Det är en känsla av att något saknas oss i livet.

Vid förlust är den naturliga reaktionen att vi upplever sorg.
– Det är en av människans grundkänslor, som vi utrustats med som en produkt av evolutionen. När vi upplever sorg drar vi oss undan, blir passiva, gråter och funderar mycket.

Existentiella frågeställningar
När något som vi levt med under en längre tid går förlorat kan vi hamna i existentiella frågeställningar. Det blir naturligt att vi zoomar ut och tänker på vårt liv i ett bredare perspektiv. Minnen från förr väcks vid liv, till exempel kan tankar om var vi befann oss i livet när serien startade dyka upp i medvetandet och skapa funderingar. Tankar om åldrande, funderingar på hur vi tar vara på våra liv och om vi lever det liv som vi vill leva aktualiseras.

Socialt utbyte
– När vi engagerar oss i en tv-serie blir ofta handling och händelser i tv-serien en social isbrytare. Det finns alltid något att prata om med de flesta (även de som inte sett serien) och vi kan känna gemenskap med andra som delar vår upplevelse. När serien tar slut går vi miste om de naturliga samtalsdialogerna kring serien och på så sätt minskas chanserna till socialt utbyte.

Foto: TT

Fredrik Sandin är psykolog och grundare av Ahum, som hjälper människor att träffa rätt psykolog eller terapeut.

Annons