Annons

Lena Lind Palicki:Därför slipar somliga bort dialekten snabbare

Synen på hembygden och urbaniseringen påverkar hur snabbt en dialekt förändras. Här Ekshäradsgården från Värmland på Skansen i Stockholm.
Synen på hembygden och urbaniseringen påverkar hur snabbt en dialekt förändras. Här Ekshäradsgården från Värmland på Skansen i Stockholm. Foto: Lisa Arfwidson

Dialektens förändringstakt beror på attityden hos dem som talar den. Är man stolt över hembygden eller mer flyttbenägen – en ny studie visar vad som påverkar hur vi talar.

Under strecket
Publicerad

Jag vet inte om man i min gästrikländska barndomsby fortfarande säger ”Häppålä, ska lu åk framma?” när man ska till ”centrum” – numera bara bestående av en Icabutik – men jag vet att de som pratade mest utpräglad dialekt inte lever längre (”Jolå, ja lä väl gö’le”, kunde de annars ha svarat). 

Dialekter har alltid förändrats, och att de utjämnas och närmar sig standardspråket är en trend som till följd av urbanisering och ökad mobilitet finns i stora delar av Europa. Men varför förändras vissa dialekter snabbare än andra? Det undersöker språkvetaren Jenny Nilsson och etnologen Susanne Nylund Skog i en artikel i tidskriften Språk och stil (2019). 

Annons
Annons
Annons