Därför sköter barnen SvD:s partiledarutfrågningar i Almedalen

De får inte rösta förrän i valet 2026 – men ställer partiledarna mot väggen redan nu. Årets partiledarutfrågningar hos SvD i Almedalen sköts av reportrar från SvD Junior.

Under strecket
Publicerad
I år är det SvD Juniors reportrar som står för partiledarutfrågningarna i SvD:s tält i Almedalen. Maria, Edith, Samuel, Cornelia, Erik och Stella är juniorreportrar.
I år är det SvD Juniors reportrar som står för partiledarutfrågningarna i SvD:s tält i Almedalen. Maria, Edith, Samuel, Cornelia, Erik och Stella är juniorreportrar. Foto: Karl Melander och Sabina Wixner

Det mesta är sig likt när Almedalsveckan drar igång på söndag – men en sak sticker ut. I SvD:s tält är det i år juniorreportrar från SvD Junior, SvD:s tidning för barn och unga, som sköter partiledarutfrågningarna.

– Barn är oförutsägbara och mer spontana eftersom de säger vad de tänker och känner. De har inte spärren "det här kan man inte fråga" som vuxna har, säger Stina Cederholm, chefredaktör och ansvarig utgivare på SvD Junior.

– Jag tror inte att partiledarna lika lätt rundar barns frågor som de kan göra med vuxnas. Dessutom påverkas ju barn dagligen av politikers beslut. Att ta in deras perspektiv och frågeställningar är en viktig demokratifråga.

De sex unga journalisterna – Erik, 12, Maria, 13, Cornelia, 10, Edith, 12, Stella, 12, och Samuel, 12 – gör själva research och tar fram sina frågor. Redaktionen på SvD Junior hjälper dem att finslipa dem.

I lag om två reportrar kommer barnen att intervjua alla partiledare.

– Partiledarna kanske plockar fram andra, mer mänskliga, sidor när de intervjuas av barn och inte får samma frågor som de vanligtvis får. Barnen får fråga exakt vad de vill, däremot ska de inte visa någon politisk tillhörighet, säger Lukas Nilsson, reporter på SvD Junior.

Även andra läsare än SvD Juniors kan uppskatta upplägget – särskilt i valtider – tror Stina Cederholm.

– Vi hör ibland från både föräldrar och morföräldrar att SvD Junior är ”bra nyheter” även för vuxna. Vi förklarar skeenden på ett enkelt sätt och tar inte för givet att läsaren har förkunskaper. Det är det många som gillar, säger Stina Cederholm.

Låter SvD partiledarna komma för enkelt undan?

– SvD inledde valåret med åtta partiledarintervjuer i satsningen #svarapåfrågan i februari, och en ny intervjuomgång kommer i augusti. Däremellan intervjuar vi partiledarna när det är nyhetsmässigt motiverat. I just Almedalen springer partiledarna gatlopp mellan medietälten och ger samma svar i intervju efter intervju. Hos SvD blir det lite annorlunda. Och barn kan ställa nog så svåra frågor, säger Tobias Brandel, nyhetschef för politik och valgeneral på SvD.

Foto: Johan Romin

SvD i Almedalen: Journalistik inför publik

Under Almedalsveckan flyttar SvD:s politikredaktion till Gotland. I tidningens tält i centrala Visby görs journalistik inför publik – som läsarna kan ta del av på svd.se i form av video och text, och i papperstidningen dagen efteråt. Dessutom bevakar våra reportrar partiledartal och utspel. Det här kan du som läsare ta del av i veckan.

Partiledarintervjuer med SvD Junior

Barn påverkas dagligen av politik men kan inte vara med och bestämma. Därför är det SvD Juniors juniorreportrar i åldern 10–13 år som sköter årets partiledarutfrågningar.

Sex juniorreportrar intervjuar samtliga partiledare (för Socialdemokraterna träder finansminister Magdalena Andersson in eftersom Stefan Löfven inte kommer att ge några intervjuer i Almedalen). Intervjuerna görs live på SvD:s scen och direktsänds på såväl svd.se som Facebook. Barnens intervjuer kommer att gå att läsa i både SvD Junior och ”vanliga” SvD.

#svarapåfrågan

7 av 10 svenskar tycker att politiker inte svarar på frågor som ställs i debatter, intervjuer och i samtal med väljare, enligt Sifo. I SvD:s valårssatsning #svarapåfrågan borrar vi i de mest angelägna sakfrågorna – med målet att få politiker och andra makthavare att ge tydliga svar. I Almedalen grillas bland andra kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) om styrningen av kulturen, finanslandstingsråd Iréne Svenonius (M) om NKS-skandalen, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Micael Bydén om försvarets framtid, och Säpochefen Klas Friberg om hoten mot Sverige.

Heta debatter

Gudrun Schyman (Fi) och Alexander Bard möts i en diskussion om hur vi ska hjälpa dagens män. Magdalena Andersson (S) och Elisabeth Svantesson (M) ställs mot varandra i en finansministerduell. Svenskt Näringslivs avgående vd Carola Lemne och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson drabbar samman om de ökande inkomstklyftorna. I SvD:s tält kommer flera av Almedalens hetaste debatter att äga rum – inför publik, direktsänt på svd.se, och sammanfattat för läsarna på sajt och i tidningen efteråt.

Mellan raderna

Mellan raderna är SvD:s tv-program för dig som har stort nyhetsintresse men lite tid – här får du snabb, rolig fördjupning i nyhetsveckan. I Visby sänds en Almedalsspecial av Mellan raderna varje morgon klockan 08.30 på svd.se, där tidningens profiler Göran Eriksson, Annie Reuterskiöld och Elsa Westerstad och specialinbjudna gäster analyserar varje parti – och deras surdegar – under partiernas dagar, under ledning av programledarna Louise Andrén Meiton och Peter Alestig.

Ekonomistudion

SvD Näringslivs tv-program Ekonomistudion gör dagliga extrasändningar under Almedalsveckan med programledarna Peter Alestig och Louise Andrén Meiton. Ämnen som tas upp är bland annat artificiell intelligens, vart bostadsmarknaden är på väg och det skärpta amorteringskravet. Live måndag–torsdag klockan 10.30, eller när du vill på svd.se.

Elvakaffet

Ledarredaktionens tv-program Elvakaffet flyttar till Almedalen för dagliga direktsändningar – prick klockan 11.00. SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl och ledarskribenterna Per Gudmundson och Maria Ludvigsson möter bland andra Benjamin Dousa, ordförande i Muf och aktuell med boken “Snöflingorna faller över Husby”, och Susanna Popova, aktuell med “Du ska inte behöva be en karl om pengar till silkesstrumpor”.

Vetenskapskollen med Emma Frans

Emma Frans, Stora Journalistpris-vinnande vetenskapsskribent i SvD och forskare vid Karolinska Institutet, finns på plats i tidningens tält. Här kommer hon att hålla spännande föredrag utifrån sin SvD-serie Vetenskapskollen – fast live. Bland annat reder hon ut hur vi kan bli bättre på att ta till oss fakta i tider av ”faktaresistens” och ”falska nyheter”.

Partiledartal

Varje dag i Almedalen vigs åt ett parti, och kulminerar traditionsenligt med partiledartalen klockan 19.00 på kvällen. SvD:s Göran Eriksson och Annie Reuterskiöld analyserar talen på sajten direkt efteråt och i tidningen dagen efter. På svd.se kan den intresserade även läsa löpande sammanfattningar av det viktigaste ur talen. Reportrarna Claes Lönegård, Frida Svensson och Birgitta Forsberg håller koll på dagens utspel och andra händelser och guidar SvD:s läsare i bruset.

Foto: Yvonne Åsell

SvD:s redaktion i Almedalen. Bakre raden: Emma Frans, vetenskapsskribent, Lukas Nilsson, reporter, Claes Lönegård, reporter, Dan Eliasson, videoredaktör. Mellersta raden: Jessika Olofsson, videoredaktör, Lena Sjödell projektledare SvD Junior, Magnus Magnus Hjalmarson Neideman, fotograf, Göran Eriksson, politisk analytiker, Anna-Karin Liljeblad, projektledare. Främre raden: Tobias Brandel, nyhetschef politik/valgeneral, Frida Svensson, reporter, Elsa Westerstad, debattredatkör kultur, Stina Cederblad, redaktör SvD Junior, Louise Andrén Meiton, reporter. Saknas på bilden: Annie Reuterskiöld, reporter, Peter Alestig, reporter, Birgitta Forsberg, reporter.

1 / 1

Annons
Annons
Annons
Annons