Annons

Erik Bergqvist:Därför ska du skjuta mot solen med blodig bössa

Folklig vidskepelse illustrerad i Olaus Magnus ”Historia om de nordiska folken” från 1500-talets mitt.  
Folklig vidskepelse illustrerad i Olaus Magnus ”Historia om de nordiska folken” från 1500-talets mitt.  

Sju sorters blommor under midsommarkudden var en gång i tiden bara en av otaliga riter som genomsyrade svenskarnas vardag. I en ny bok har folklivsforskaren Bengt af Klintberg samlat instruktioner för magiska handlingar som tänktes hjälpa mot allt från otrohetsaffärer till fiskar som vägrar nappa.

Under strecket
Publicerad

Ni som håller höns, hör upp nu. Vill ni ha mycket ägg? Gör då så här: gå ut, omutligt tigande, en torsdagskväll i mars och plocka sex harlortar. Krossa lortarna och blanda med kli och sot till en deg. Mata i nio dagar hönsen med denna deg. Då kommer de att värpa utav bara helsike. Enkelt. Relativt enkelt, ska vi säga, för den här sortens riter är ofta avsevärt krångligare. Den som försöker påverka tingens ordning med en eller annan magisk åtgärd kör som regel fast halvvägs i manualen, eftersom det saknas låt säga tuppblod eller en albinoorm, eller varför inte en flogrönn eller en näve ister, eller så är månen i fel fas eller det är fel årstid. Som alla vet är det gagnlöst att genomföra en magisk rit halvdant och hoppas på något slags dispens. Alla ingredienser och moment måste medtas, i rätt mängd och ordning. Om inte kommer ryggskottet att framhärda, räven riva lammen, kon längta till sitt förra hem, gulsot grassera, fisken vägra nappa och den älskade gå till en annan.

Metoden att få bra värphöns är upptecknad i Skytts härad i Skåne i början av förra seklet, och utgör nummer 46 av 100 i en ny, oupphörligt fascinerande bok: ”Vänster hand och motsols. Magiska riter från förr” (Ellerströms), sammanställd och kommenterad av – naturligtvis – Bengt af Klintberg, rikskänd- och aktad etnolog, icke att förglömma även konstnär och poet, och en älskad radioröst – inte så ofta i etern längre, men många av oss kommer ihåg ”Folkminnen”, som dumt nog lades ner 2004.

Annons
Annons
Annons