Perfect Guide

Därför ska du inte underskatta Jante

”Jag kände mig tvungen att lämna Jante-Sverige, det var så begränsande”, förklarar den unga svenska entreprenören. Helt oironisk.

Jag masserar tinningarna. Om jag fick en krona för varje gång jag läst eller hört en ung svensk prata i liknande banor …

Annons

I min generation är slentrianmässigt Jante-gnäll lika utbrett som att påstå att Staffan Westerberg förstörde ens barndom.

Jantelagen är nu inget svenskt påfund, utan kommer från dansken Aksel Sandemoses bok En flykting korsar sitt på spår (för övrigt skriven på norska) och formulerar de oskrivna regler som råder i småstaden Jante. Högst kortfattat: man ska inte tro att man är något.

Och visst, det finns levnadsfilosofier som är mer framåtlutade. Men Jantelagen har, trots uppenbara begränsningar, ändå sina poänger. Som att främja den underskattade dygden ödmjukhet.

Behovet av Jante slår mig dagligen när jag läser alla självförhärligande nonsensinlägg i mina sociala medier-flöden.

Behovet av Jante slår mig när jag läser alla självförhärligande inlägg i mina sociala medier-flöden.

Den största anledningen att jag aldrig emigrerat till det Jantebefriade USA – detta ljuvliga land som gett världen Bob Dylan och Beyoncé, Big Mac och Coke float, internet och snurrande kontorsstolar, dygnet runt-öppet och gratis refill, Gudfadern och Seinfeld och, inte minst, den där smörliknande substansen som hälls på biografpopcorn – är nationens brist på ödmjukhet. Alldeles för många amerikaner tillber framgången, eller bilden av densamma, istället för att fokusera på att göra bra grejer.

Och trots Jante är vi svenskar, enligt World values survey, både extremt individorienterade och auktoritetsifrågasättande. Dessutom tror vi mer än några andra på frihet och öppenhet. Jantelagen gör oss alltså inte till gråa sovjeter, den dämpar bara vårt storhetsvansinne. Får oss att samarbeta, skärpa sinnena och slänga bort våra sämsta idéer.

Behövs fler exempel på Jantes fördelar?

Okej.

Donald Trump.

PS:

För övrigt är Vilse i pannkakan ett mästerverk jämfört med de heminspelade Spindelmannenfilmer min son ser på Youtube.

Till Toppen