X
Annons
X
Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars
Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars

Forskare: Pojkklubbsmiljö skapar sexuella förövare

Långläsning

Medfödda egenskaper räcker inte som förklaring till varför många fler män än kvinnor begår sexuella övergrepp. Forskning visar att svaret handlar mer om vilka miljöer vi rör oss i, skriver The Atlantics Olga Khazan.

Jag tror inte att mitt tonåriga jag, eller någon annan flicka jag kände på den tiden, hade kunnat göra det som Christine Blasey Ford berättar att tonårspojkar har utsatt henne för. Det slog mig när jag följde utfrågningen i den amerikanska senatens justitieutskott kring anklagelserna om sexuella övergrepp mot Brett Kavanaugh, Donald Trumps kandidat till domare i Högsta domstolen.

Ford uppger att Kavanaugh, medan de var skolkamrater, berusad tryckte ner henne på en säng, försökte slita av henne kläderna och täckte över hennes mun så att hon inte kunde ropa på hjälp. Enligt republikaner i senaten har en hemligstämplad FBI-utredning inte kunnat styrka hennes berättelse. Demokrater i senaten menar dock att utredningen inte är tillräckligt grundligt genomförd, och flera personer som uppgivit att de kände till vad Kavanaugh gjort säger till tidningen The New Yorker att FBI inte brytt sig om deras vittnesmål.

Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars

Bild 1 av 3

Brett Kavanaugh, Donald Trumps kandidat till domare i Högsta domstolen. En släpphänt pojkklubbsmiljö kan vara det som får en person med tendenser till att begå övergrepp att bli en förövare, menar psykologiprofessor Peter Glick.

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 2 av 3

Sexanklagade filmproducenten Harvey Weinstein anländer till domstolen i New York den 11 oktober 2018.

Foto: Seth Wenig/AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X