Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars
Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars

Forskare: Pojkklubbsmiljö skapar sexuella förövare

Medfödda egenskaper räcker inte som förklaring till varför många fler män än kvinnor begår sexuella övergrepp. Forskning visar att svaret handlar mer om vilka miljöer vi rör oss i, skriver The Atlantics Olga Khazan.

Uppdaterad
Publicerad

Jag tror inte att mitt tonåriga jag, eller någon annan flicka jag kände på den tiden, hade kunnat göra det som Christine Blasey Ford berättar att tonårspojkar har utsatt henne för. Det slog mig när jag följde utfrågningen i den amerikanska senatens justitieutskott kring anklagelserna om sexuella övergrepp mot Brett Kavanaugh, Donald Trumps kandidat till domare i Högsta domstolen.

Ford uppger att Kavanaugh, medan de var skolkamrater, berusad tryckte ner henne på en säng, försökte slita av henne kläderna och täckte över hennes mun så att hon inte kunde ropa på hjälp. Enligt republikaner i senaten har en hemligstämplad FBI-utredning inte kunnat styrka hennes berättelse. Demokrater i senaten menar dock att utredningen inte är tillräckligt grundligt genomförd, och flera personer som uppgivit att de kände till vad Kavanaugh gjort säger till tidningen The New Yorker att FBI inte brytt sig om deras vittnesmål.