Annons

Därför sänker Volvo maxhastigheten i sina bilar

Volvo har en vision om att ingen skall omkomma eller skadas i en ny Volvo från och med år 2020. Volvos bilar toppar alla säkerhetstester och har avancerad säkerhetsutrustning för att hjälpa föraren undvika olyckor. Men nu sätter Volvo ett tydligare fokus på förarens beteende.

Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars.

Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars.

Fortkörning är en av de vanligaste orsakerna till dödsfall i trafiken. Data från USA visar att var fjärde dödsolycka berodde på fortkörning. Volvo har nu bestämt sig för att tydligt visa på riskerna genom att begränsa toppfarten till 180 km/h i alla nya Volvobilar från och med 2020.

– Volvo är ledande inom säkerhet: det har vi alltid har varit och kommer alltid att vara. Och även om en begränsning av bilens topphastighet inte är någon universallösning, så är det värt att genomföra detta om det så bara räddar ett endaste liv, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars.

Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars.

Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars.

Smart kontroll av hastigheten

Volvo undersöker också om det är möjligt med smart kontroll av hastigheten, så att den begränsas automatiskt där olycksrisken är som störst, till exempel utanför skolor.

– Vi vill starta en diskussion om biltillverkare har en rättighet, eller till och med en skyldighet, att installera teknik i bilarna som förändrar förarens beteende när det gäller sådant som fortkörning, rattonykterhet eller bristande koncentration, säger Håkan Samuelsson.

Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars.

Droger och mobiler

Förutom fart har Volvo hittat två andra områden som kraftigt ökar risken för allvarliga olyckor: onykterhet och bristande koncentration.

Förare påverkade av droger och alkohol är totalt olämpliga och en verklig olycksrisk. Trots att alla vet detta tar polisen i snitt 70 personer varje dag för rattfylleribrott i Sverige. Det är 25600 olämpliga förare bara under 2017. 

Det andra problemområdet är bristande koncentration. Förare som distraheras av sin mobiltelefon eller som på annat sätt inte koncentrerar sig på bilkörningen är en fara på vägen.

Volvo Cars kommer att presentera idéer för att komma tillrätta med dessa problemområden vid ett säkerhetsevenemang i Göteborg den 20 mars.

Annons
Detta är en annons från Volvo Car Sverige, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.