Annons
X
Annons
X

Därför ryker alla rekorden

Rekordslakten i Vattenkuben fortsätter. Hittills har sexton nya världsrekord satts på OS.

– Det kan bli 20 innan det här är över, säger förbundskapten Thomas Jansson.

Michael Phelps leder rekordslakten i den olympiska arenan i Vattenkuben och är på god väg att radera alla tänkbara guldrekord i OS. Här plockar han ännu ett guld på 200 meter fritt på världsrekordtiden 1,42,96.
Michael Phelps leder rekordslakten i den olympiska arenan i Vattenkuben och är på god väg att radera alla tänkbara guldrekord i OS. Här plockar han ännu ett guld på 200 meter fritt på världsrekordtiden 1,42,96. Foto: ITSUO INOUYE. AP

Fartfest är bara förnamnet. Flera fantastiska världsrekord har satts i Peking - och bara en tredjedel av finalerna är klara.

– Både mängden rekord och marginalerna de slås med är exceptionella i OS, säger Thomas Jansson.

I år har sammanlagt 36 världsrekord satts på lång bana. Med kortbanerekorden är simmarna uppe i 58 totalt.

Annons
X

Och det finns många orsaker.

Den nya dräkten, Speedos LZR Racer, spelar in. Den ger bättre bärkraft och ytan ger mindre motstånd i vattnet.

– Dräkten är en faktor. Den tajtar också till och packar ihop kroppen. Sedan slås det alltid mer världsrekord ett OS-år, säger Thomas Jansson

Den nya startpallen, där det blir lättare att skjuta ifrån i starten är ännu en. Och att världsstjärnorna blir allt äldre och fortsätter att utvecklas är en tredje.

– Sedan finns det bättre träning och jag tror att ännu en möjlig förklaring handlar om näringsintag. Återhämtningsdryckerna och att simmarna är rätt tankande med påfyllda depåer hela tiden kan spela in.

Bättre bassänger med större djup, bättre linor och bättre skvalputrymmen är en orsak.

– Perfekta linor, perfekt djup, bra pallar, vattnet rinner undan och vågorna är inte så farliga, säger Thomas Jansson.

Doping?

– Frågan är alltid berättigad. Men det finns inget sånt snack om det nu.

För OS-kungen Michael Phelps fortsätter marschen in i historieböckerna. På tre finaler har det blivit tre guld och tre nya världsrekord.

På 200 fritt var svarade han för en sanslös utklassning när han gick i mål på 1.42,96 - flera meter för närmaste man.

I bara farten krossade han sin egen supertid från Melbourne-VM 2007 med 0,9 sekunder.

För att sätta den tiden i lite perspektiv: Bara ytterligare tre simmare har tagit sig under 1.45. Ingen annan är under 1.44. Någonsin.

– En ofattbar tid. Han tog 200 fritt in i en ny dimension, säger Thomas Jansson.

Därmed är Phelps uppe på sammanlagt nio OS-guld och har tagit plats i en exklusiv skara: Bara Carl Lewis, Paavo Nurmi, Mark Spitz och Larissa Latynina har lika många - och det räcker med ett till för att han ska bli den störste olympiern någonsin.

Redan när ni läser detta kan Michael Phelps ha blivit den störste av dem alla. Tidigt i natt simmade han ytterligare två finaler: 200 fjäril och 4x200 fritt.

Och på pappret var det de två lättaste av hans åtta grenar.

Sedan återstår tre distanser.

Phelps kan komma att pressas rejält på 200 medley av lagkompisen Ryan Lochte. Lochte tog silver på 400 medley, men det är jämnare på den korta distansen.

På 100 fjäril ställs Michael Phelps mot landsmannen Ian Crocker som håller världsrekordet. Phelps har vunnit i tre raka mästerskapsfinaler. Men i Aten skiljde det bara några hundradelar mellan dem.

I den sista grenen, medleylagkappen, bör USA vinna med ett par sekunder.

Men det har gått illa förr.

I Melbourne-VM tog Phelps sju guld.

Det åttonde försvann när medleylaget diskades.

Annons
Annons
X

Michael Phelps leder rekordslakten i den olympiska arenan i Vattenkuben och är på god väg att radera alla tänkbara guldrekord i OS. Här plockar han ännu ett guld på 200 meter fritt på världsrekordtiden 1,42,96.

Foto: ITSUO INOUYE. AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X