Annons
Analys

Peter Benson:Därför riskerar H&M att gå Benettons öde till mötes

Vad är en oetisk investering? Bortsett från ren kriminalitet och grovt cynisk rovdrift på miljö och människor är det svårt att hitta en någorlunda samsyn om svaret på den frågan. Tycker man exempelvis illa om överkonsumtion, miljöförstöring, skruvade skönhetsideal och det systematiska utnyttjandet av människors osäkerhetskänslor borde flertalet klädföretag, inte minst H&M, ha en given plats på listan över oetiska investeringar.

Under strecket
Publicerad

Av de klädesplagg som säljs i västvärlden varje år fyller flertalet inget annat syfte än att öka konsumtionshetsen. Miljarder fullt gångbara plagg kastas undan varje år för att ge plats åt den senaste säsongens modell, som bättre bejakar vårt sug efter yttre bekräftelse. Boven i dramat är inte elaka Krösus Sork-direktörer. I stället är vi själva roten till allt ont. Åtminstone undertecknad bidrar både som aktieägare i H&M och halvflitig konsument till att klädindustrins ekorrhjul snurrar vidare utan högre mål.

Ovanstående är hårddraget, och egentligen behöver man inte vara så sträng mot vare sig klädbolagen eller sig själv. Men resonemanget är faktiskt giltigt utifrån en krass aktievinkel. Klädkonsumtionens stora inslag av meningslöshet och flyktighet innebär nämligen att aktieägarvärdet i klädbolag är långt mer förgängligt än vad många inser.

Annons
Annons
Annons