Annons

Därför regerade kungen från sängkammaren

Porträtt av Karl XIV Johan. Illustration: Olja på canvas av Fredric Westin
Porträtt av Karl XIV Johan. Illustration: Olja på canvas av Fredric Westin

Det finns fog för att använda uttrycket ”sängkammarregementet” om Karl XIV Johans tid vid makten. Men kungens benägenhet att bli kvar i sängen under förmiddagen var inte ett uttryck för lättja.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”Karl XIV Johan lär ha regerat från sin sängkammare, eftersom han inte fann det mödan värt att gå upp på morgonen. Men är det sant? Var verkligen kungen, som annars gärna framställs som plikttrogen, så lat?”

Dick Harrison: Uttrycket ”sängkammarregementet” brukar inte användas för att illustrera kunglig lättja utan, tvärtom, för att illustrera hur energisk och stark Karl XIV Johan var gentemot andra maktägande instanser. Sverige regerades, har man menat, inte av ståndsriksdagen och ämbetsmännen utan av kungen själv, som dikterade nationens och folkets villkor från sin sängkammare. I själva verket är detta en sanning med stora modifikationer. Kungen var bunden vid 1809 års regeringsform och kunde endast utöva inflytande inom de konstitutionella ramar som satts av denna. Sverige var ingen diktatur. Men hur förhöll det sig med sängkammaren?

Annons
Annons
Annons