Therese Larsson Hultin:Trump lyckades med något han inte klarat tidigare

Therese Larsson Hultin

I sitt första tal inför den amerikanska kongressen lyckades Donald Trump med något han inte riktigt klarat tidigare – han framstod som presidentmässig. Det var tydligt att Trump ansträngde sig för att sträcka ut en hand mot sina politiska motståndare, men frågan är hur långt det räcker.

Under strecket
Publicerad
Under onsdagsnatten höll president Donald Trump sitt första tal inför den amerikanska kongressen.

Under onsdagsnatten höll president Donald Trump sitt första tal inför den amerikanska kongressen.

Foto: Jim Lo Scalzo/AP
Efter sitt tal fick presidenten beröm av amerikanska medier.

Efter sitt tal fick presidenten beröm av amerikanska medier.

Foto: Alex Brandon/AP
Annons

Det är inte ofta amerikanska journalister skriver något positivt om Donald Trump dessa dagar, men efter den nye presidentens jungfrutal inför kongressens båda kamrar fick Trump faktiskt något så ovanligt som beröm. Flera tunga politiska reportrar från det som av många republikaner numera föraktfullt kallas för ”mainstream media” (eller falska-nyheter-medier om man ska lyssna på presidenten själv) skrev att Donald Trump gjort bra ifrån sig, och det respekterade nyhetsankaret Chris Wallace på konservativa Fox News gick så långt som att säga att det var under det talet ”som Trump blev president”.

Att just Fox News ger Donald Trump beröm kan tyckas självklart, tv-kanalen var ett av få medier som stöttade Trump under valkampanjen. Men en genomgång som analysföretaget Media Tenor gjort visar att till och med Fox bevakning av den amerikanske presidenten är mer negativ än positiv. Bolaget granskade 370 inslag som sändes på de tre tv-kanalerna NBC, CBS och Fox News största nyhetsprogram under Trumps första fyra veckor i Vita huset. På Fox var enbart 12 procent av inslagen positiva till presidenten, medan 25 procent – dubbelt så många – var negativa och resten neutrala. På de två andra tv-bolagen var 3 procent av rapporterna positiva och hela 43 procent negativa.

Annons
Annons
Annons