Annons

”Klimatnationalism om Preem får nej”

Preems raffinaderi i Lysekil.
Preems raffinaderi i Lysekil. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Regeringen måste ge verksamheten som Preem sökt tillstånd för grönt ljus. Annars undermineras EU:s klimatpolitik genom svensk klimatnationalism – det sista ett globalt klimatarbete behöver, skriver Johan Hultberg (M).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Preems raffinaderi i Lysekil.

Foto: Thomas Johansson/TT

Preems planer på en utbyggnad av raffinaderiet utanför Lysekil har blivit till en het politisk stridsfråga. Inte minst då regeringen, efter att domstol fattat sitt första beslut i ärendet, valde att kliva in för att överpröva hela processen. Nu är det inte längre oberoende domstolar som kommer att besluta om huruvida företaget får det ansökta miljötillståndet eller inte. Istället är det regeringen som fäller avgörandet. Regeringens agerade är anmärkningsvärt då det allvarligt utmanar domstolarnas oberoende och rättssäkerheten för enskilda. Därför har vi Moderaterna begärt att konstitutionsutskottet (KU) ska granska regeringens och i synnerhet statsminister Stefan Löfvens och vice statsminister Isabella Lövins hantering av ärendet.

Vad som också är mycket allvarligt är att regeringens hantering av ärendet riskerar att underminera såväl EU:s gemensamma klimatpolitik som Sveriges klimatpolitiska ramverk. I debatten hänvisas ofta till att en utbyggnad inte skulle vara förenlig med de svenska klimatmålen och det förstärka klimatpolitiska ramverket. Min bestämda uppfattning är den motsatta. Om regeringen säger nej till Preems ansökan agerar regeringen i strid med vad Miljömålsberedningen enades om 2016 och riksdagen konfirmerade med sitt beslut året efter.

Annons
Annons
Annons