Hela denna artikel är en annons

Därför lönar det sig att se över kylsystemet

I januari 2020 blev det installationsförbud för köldmedier med ett GWP över 2500. GWP, Global Warming Potential, står för värdet på hur mycket gasen påverkar den globala uppvärmningen. 
I januari 2020 blev det installationsförbud för köldmedier med ett GWP över 2500. GWP, Global Warming Potential, står för värdet på hur mycket gasen påverkar den globala uppvärmningen.  Foto: TESAB

Kylinstallationer släpper årligen ut stora mängder koldioxidekvivalenter som påverkar miljön negativt. Men det går att göra bättre val vid installationer som både är bra för miljön – och kunden. 

Anna Öhlin, kommunikatör på TESAB.

Foto: TESAB

Anna Öhlin, kommunikatör på TESAB.

Foto: TESAB

TESAB-kedjan är en rikstäckande franchisekedja av kylföretag. När de installerar ett kylsystem strävar de alltid efter att minimera energiåtgången och miljöpåverkan. Enligt Anna Öhlin, kommunikatör på TESABär det viktigt att göra rätt val vid alla nya installationer. 

– Vi kan inte fortsätta att luta oss mot gårdagens teknik. Vi måste välja ett system som är miljövänligt. Ett bra system är dessutom kostnadseffektivt, ger behagligt inomhusklimat – och bättre hälsa, säger hon. 

Anna Öhlin, kommunikatör på TESAB.
Anna Öhlin, kommunikatör på TESAB. Foto: TESAB
Behöver du hjälp att se över ditt kyl– eller värmesystem? Läs mer här! tesab.se

I januari 2020 blev det installationsförbud för köldmedier med ett GWP över 2500. GWP, Global Warming Potential, står för värdet på hur mycket gasen påverkar den globala uppvärmningen. 

– Investera inte i ett köldmedium med för högt GWP. Om du väljer ett bättre alternativ från början så slipper du lägga pengar på att konvertera inom några år, säger Anna Öhlin.

”Kan fortsätta att läcka ut”

Köldmediet är en av de viktigaste komponenterna i maskinen, det är som olja i en motor – utan det fungerar de inte. Köldmedia används både i maskiner som värmer, exempelvis värmepumpar och i maskiner som kyler allt från kylskåp, frysar till luftkonditionering. Det går att återvinna köldmedia som blir så kallat återvunnet köldmedium. Om det återvunna köldmediet renas och kontrolleras kallar man det för regenererat köldmedia.

– Det kan låta som en bra lösning, då återvinning i de flesta fallet är något positivt. Men då byter egentligen bara köldmediet plats och kan fortsätta att läcka ut. Det är fortfarande ett köldmedia med högt GWP-värde, säger Anna Öhlin.

Spara energi

I alla maskinerna flyttas värme. För att kyla flyttar man bort värme – och för att värma flyttar man dit värme. 

– Vi har tagit fram ett antal lösningar för att våra kunder ska kunna återanvända värmen och på så sätt spara energi. Vi använder oss av naturliga köldmedier som bland annat koldioxid, ammoniak och propan. Koldioxid har till exempel GWP värde 1 och är därmed inte i närheten av gränsen på 2 500, avslutar Anna Öhlin. 

Vill du sänka dina driftkostnader? Läs mer här! tesab.se
Annons
Annons
Annons