Annons

Torgny Nordin:Därför lönar det sig att lyssna på en glaciär

Grotta i Storglaciären.
Grotta i Storglaciären. Foto: Alamy

Ingenstans är klimatförändringarna så tydliga som på våra glaciärer, varför man redan för 75 år sedan inrättade en forskningsstation vid Storglaciären på Kebnekaises östsida. En ny bok skildrar den alltmer betydelsefulla fjällvärldsforskningens vindlande historia.

Under strecket
Publicerad

Fjällvandrare i Tarfaladalen intill Kebnekaise.

Foto: Anders Good/TT

Fredrik Enquist med sin kamera.

Sällsammare musik finns inte. Och dessutom är det få förunnat att höra den. Aldrig någonsin spelas den regelbundet, repertoaren ändras ständigt, och till råga på allt krävs ofta rejäl fysisk ansträngning för att nå upp till de högbelägna spelplatserna. Det handlar förstås om glaciärernas musik, som ibland kan ljuda barockorgellikt och andra gånger, vilket är vanligare, som ett bombastiskt slutnummer i en hårdrockskonsert.

Frågan om glaciärer verkligen låter – och i så fall hur – sysselsatte svenska fjäll- och polarforskare under förrförra seklet. Något särskilt angeläget eller viktigt spörsmål var det nu inte, fast tillsammans med funderingar om exempelvis Grönlands förment grönskande inre och norrskenets påstått frasande läten ruvade den i bakgrunden. Medan de två senare idéerna snart nog kom att vederläggas, visade det sig att den första faktiskt stämde. 

Annons
Annons
Annons