Annons

Jesper Sundén:Därför läxar Turkiet upp Trump efter Twitterhot

Trumps Twitterhot mot Turkiets ekonomi får turkiska politiker att koka av ilska. Den turkiska liran föll som en sten mot dollarn – och Turkiets försvarsminister tog Trump i upptuktelse:

– Strategiska partners ska inte diskutera på sociala medier.

SvD:s Jesper Sundén reder ut vad som ligger bakom bråket.

Publicerad
Trump borde inte föra en diskussion med Turkiet via twitter, menade en irriterad turkisk utrikesminister på måndagen, efter att Trump hotat med att ödelägga Turkiets ekonomi.
Trump borde inte föra en diskussion med Turkiet via twitter, menade en irriterad turkisk utrikesminister på måndagen, efter att Trump hotat med att ödelägga Turkiets ekonomi. Foto: Jacquelyn Martin / AP

I söndags kväll twittrade Donald Trump om sitt annonserade tillbakadragande av de amerikanska trupperna från Syrien. Han skrev att det borde skett för länge sen, men la också till ett hot riktat mot Turkiet: Om landet anfaller Syriens kurder ska han ödelägga Turkiets ekonomi.

Trump borde inte föra en diskussion med Turkiet via twitter, menade en irriterad turkisk utrikesminister på måndagen, efter att Trump hotat med att ödelägga Turkiets ekonomi.

Foto: Jacquelyn Martin / AP Bild 1 av 5

En SDF-soldat ser ut över den syriska staden Taqba. Omkring 8 000 kurder beräknas ha dött i kriget mot terrorgruppen IS i Syrien.

Foto: AP Bild 2 av 5

President Donald Trump var lite snabb med att förklara att alla amerikanska soldater ska lämna Syrien, veckan före jul förra året. Nu försöker han och hans administration skapa förutsättningar för att det ska kunna bli sant.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 3 av 5

De amerikanska soldaterna finns kvar i den syriska staden Manbij, som hålls av kurdisk-arabiska SDF. Omkring 2 000 amerikanska soldater finns i Syrien.

Foto: Hussein Malla/AP Bild 4 av 5

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst nyval i juni. Innan dess vill han sannolikt ha en framgång från Syrien att visa upp för väljarna.

Foto: AP Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons