Annons

Johan Franco Cereceda:Därför lagras vinet bäst i magnum

Varför lagras viner bättre i magnumflaska? Och kan du rekommendera några viner på magnum? Vinexpert Johan Franco Cereceda ger sina bästa tips.

Under strecket
Publicerad

Det finns väldigt få magnumviner på Systembolaget.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/ TT Bild 1 av 4
Foto: Systembolaget Bild 2 av 4
Foto: Systembolaget Bild 3 av 4
Foto: Vinovativa Bild 4 av 4

Det finns väldigt få magnumviner på Systembolaget.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/ TT Bild 1 av 1
Det finns väldigt få magnumviner på Systembolaget.
Det finns väldigt få magnumviner på Systembolaget. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/ TT

Vinets ska också vara bra! Inte bara show off. Det har vi sedan länge slutat med.

FRÅGA: Johan, jag har hört att vinet lagras bättre i magnumbuteljer, stämmer det och har du tips på bra magnum? / Carl- Fredric

SVAR: Hej Carl-Fredric, visst har jag det. Magnum är en riktigt rolig storlek, och den bästa när det kommer till att lagra vin. Vinets yta, som kommer i kontakt med luft, är mindre än när det handlar om 75 centilitersflaskor, varvid mognaden går betydligt långsammare. Sedan är det riktigt kul att ställa fram en magnum på matbordet, det blir liksom en snackis på en gång. Läs mer om lagring här.

Men vinets ska också vara bra! Inte bara show off. Det har vi sedan länge slutat med. Samtidigt tycker jag att Systembolaget kunde göra bättre ifrån sig. Det finns på rödvinssidan 55 boxar i fast sortiment men endast 13 magnum. Ännu värre är det när vi kommer till vitt vin: sex magnum men hela 36 boxar.

Annons
Annons
Foto: Systembolaget Bild 1 av 3
Foto: Systembolaget Bild 2 av 3
Foto: Vinovativa Bild 3 av 3

Skärpning här Systembolaget!

Veckans vintips:

Foto: Systembolaget

Palmer & Co Vintage Brut 2008 (949 kr, artnr 7867) från det klassiska champagnehuset med samma namn. Detta vin är ju höjden av lyx med frivola toner, frisk fruktighet, inslag av både mineral, nougat och äpplen. Som välkomstskål eller till fisk- eller kalvrätter med eleganta smaker.

Foto: Systembolaget

Chablis 2017 (349 kr, artnr 6307) från producenten Clotilde Davenne som är en företrädare av rang när det kommer till kvalitet. Här har vi ett vin med ursprungstypiska toner, örter, äpplen, frisk fruktighet, lime, citron och mineral karaktär. Serveras med fördel till ugnsbakad lax med syrlig vitvinssås, smörstekta vaxbönor och kokt potatis.

Foto: Vinovativa

ÀN/2 2015 (515 kr, artnr 70863) från kultförklarade Anima Negra på Mallorca. Vinet är på de inhemska druvorna callet och mantonegro med lite syrah och har en fin fruktig ton, komplex karaktär med koncentration och bra balans. Supergott till långsamt tillagad oxkind som serveras med potatismos och grillade röda paprikor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons